Koncept lokalności we wnętrzach Qubus Hotel Katowice

Udostępnij artykuł
W listopadzie ruszyła budowa Qubus Hotel Katowice. Jej zakończenie planowane jest na kwiecień 2021 roku. Będzie to obiekt, w którego wnętrzach projektanci połączyli ideę designu i historii miasta z polską sztuką.

Zanim powstały pierwsze propozycje przestrzeni hotelowych wybraliśmy się z projektantami do Londynu, gdzie staraliśmy się poznać współczesne trendy panujące w hotelarskich wnętrzach. Ujęło nas m.in. zastosowanie elementów sztuki w przestrzeniach wspólnych i pokojach, rezygnacja z dużej recepcji na rzecz przyjaznego, wygodnego lobby czy restauracji dla gości. Zauważyliśmy też trend „powrotu do przeszłości” czyli wzornictwa lat 90-tych – mówi Artur Hajduk, prezes sieci Qubus Hotel.   

W hotelu będzie 97 pokoi. Jednak to co wyróżni obiekt na pierwszy rzut oka to właśnie wygląd części wspólnych. Co ciekawe gość będzie je mógł w pewnym sensie personalizować np. poprzez muzykę.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W głębokiej warstwie budujemy doświadczenie gości odwołując się poprzez detale do popularnych elementów wyposażenia polskich domów sprzed 3-4 dekad. Mamy nawiązania do klasycznych mebli na wysoki połysk, ale skontrastowane z nowoczesnymi wnętrzami. Mamy drewniane boazerie, ale o bardzo wysokiej jakości wykonania. Mamy kinkiety przypominające te z lat 70. ale są to współcześnie wykonane modele ze szkła strukturalnego. Mamy na ścianach i słupach tynki strukturalne i tzw. „baranki”, ale w kontekście nowoczesnej, wysokiej jakości przestrzeni czterogwiazdkowego hotelu zyskują one zupełnie inny charakter – mówi o designie wnętrza Piotr Kalinowski, CEO i dyrektor kreatywny MIXD.

W hotelu do dyspozycji gości zaprojektowane zostało przestronne lobby, z którego będzie można przejść bezpośrednio do eleganckiej restauracji. Ta z kolei podzielona zostanie na trzy części: restaurację śniadaniową, restaurację główną z kawiarnią na 50 osób oraz bar z hokerami. Dodatkowymi przestrzeniami będą także kameralna sala konferencyjna, siłownia oraz zielony taras. We wszystkich wnętrzach znajdować się będą meble od rodzimych projektantów oraz grafiki czy instalacje polskich artystów.

Zależy nam na tym, by atmosfera panująca w przestrzeniach wspólnych zachęcała gości do spędzania w nich czasu, relaksu oraz do integracji społecznych. Stąd ustawiony w restauracji duży stół, przy którym usiąść może nawet 10 osób. Damy też gościom możliwość tworzenia atmosfery w hotelu poprzez dostęp do gramofonu, który będzie zintegrowany z nagłośnieniem w obiekcie – mówi Maciej Pabisz, dyrektor operacyjny w Qubus Hotel.

Wybierając meble, dodatki czy materiały budowlane inwestorzy Qubus Hotel zwracali szczególną uwagę na wysoką jakość tych elementów. Mamy zatem sporo litego drewna, eleganckie ściany ze szkła strukturalnego oraz wełniane wykładziny.

W tej chwili zbudowany został już pokój testowy, który jest sprawdzany pod kątem wygody, atmosfery oraz jakości rozwiązań w nim zaplanowanych. By końcowy efekt projektu był w pełni satysfakcjonujący testy i poprawki potrwają jeszcze parę tygodni. – Pokój będzie w pewnym sensie wisienką na torcie. To tu goście będą spędzać najwięcej czasu. Zadbamy więc o to, żeby było w nim kameralnie, a wszystkie elementy znajdujące się wewnątrz były wygodne i najwyższej jakości. To ma być wyjątkowe miejsce odpoczynku dla gości – podsumowuje Maciej Pabisz.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 24.02.2020
Aktualizacja: 24.02.2020