Litwa z własnym Przewodnikiem Michelin

Udostępnij artykuł

Michelin ogłasza dodanie Litwy do swojego przewodnika, uzupełniając w nim tym samym reprezentację krajów bałtyckich. Inauguracja Przewodnika Litwa i ogłoszenie premierowego zestawienia litewskich restauracji odbędzie się 13 czerwca 2024 roku w Wilnie.

Inspektorzy Michelin odwiedzili miasta w całym kraju. Byli w Kłajpedzie, Trokach, Kownie oraz w Wilnie. W spektrum ich zainteresowań znalazły się zarówno tradycyjne dania litewskie, jak i te inspirowane kuchnią międzynarodową, ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych i sezonowych.

Wyboru dokonano w oparciu o międzynarodową metodologię przewodnika Michelin, polegającą na anonimowej i niezależnej ocenie restauracji na podstawie 5 kryteriów dotyczących kuchni. Są to: jakość składników, mistrzostwo techniki, smak potraw, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego działaniach oraz konsekwencja w utrzymaniu wysokiej jakości menu.

Gwendal Poullennec, dyrektor marki “Guide Michelin” podkreśla: – Przewodnik po Litwie wieńczy wprowadzanie krajów bałtyckich do naszego zestawienia. Będzie to kompleksowe źródło informacji o miejscach gwarantujących najlepsze doznania kulinarne. Nasz wybór podkreśli wyjątkowość litewskiej gastronomii i będzie stanowić uznanie dla talentu, pasji i kreatywności szefów kuchni oraz ich szacunku do kulinarnych tradycji. Nasi inspektorzy kończą prace nad pierwszą selekcją. Z niecierpliwością czekamy na moment, gdy będziemy mogli przedstawić jej wyniki miłośnikom jedzenia na całym świecie.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

Przedsięwzięcie jest wspierane przez Ministerstwo Ekonomii i Innowacji.

Ministra Aušrinė Armonaitė stwierdza: – Dziedzictwo historyczne i zielone krajobrazy to nie jedyne atuty Litwy. Wszechstronne doświadczenia kulinarne również zdobywają popularność na arenie międzynarodowej i zasłużyły na uznanie przewodnika Michelin. To wyróżnienie doskonale wplata się w bogaty gobelin naszej kultury, obchody 700. rocznicy powstania Wilna i wpisanie modernistycznej architektury Kowna na listę UNESCO. Chęć zaprezentowania bogactwa kultury, natury i smaków czyni Litwę gościnnym gospodarzem dla podróżnych, zapraszając ich do odkrywania kompozycji jakości z tradycją i innowacją.

Znany włoski szef kuchni i instruktor kulinarny, Gian Luca Demarco, mieszkający na Litwie od ponad 16 lat, dostrzega dynamiczny rozwój litewskiej gastronomii na przestrzeni ostatniej dekady. Podkreśla znaczenie pojawienia się Michelin w kraju i zwraca uwagę na idealny moment, w jakim się to dzieje. Według Demarco, litewscy szefowie kuchni dokonali przemiany gastronomii na Litwie czerpiąc z doświadczeń zdobywanych podczas podróży po świecie, pracując z lokalnymi rolnikami poszukując najwyższej jakości składników i doskonaląc smaki. Efektem są arcydzieła w każdej dziedzinie gastronomii, zaczynając od prostych chlebów.

Z radością przyglądam się rozkwitowi litewskiej sceny gastronomicznej – przyznaje Demarco. I dodaje: – Litewscy profesjonaliści wznoszą się na wyżyny sztuki kulinarnej, tworząc prawdziwe arcydzieła.

Uroczyste ogłoszenie pierwszego zestawienia litewskich restauracji w przewodniku Michelin odbędzie się 13 czerwca br. w Pirkliu Club w Wilnie.

Metodologia Michelin Guide

Przewodnik Michelin został stworzony w 1900 roku przez założycieli firmy oponiarskiej Michelin, których celem było zachęcenie rosnącej liczby posiadaczy aut do podróżowania. Od tego czasu publikacja stanowi źródło informacji na temat rozwoju miejsc i kierunków gastronomicznych, prowadzi międzynarodowych podróżników i lokalnych smakoszy do najlepszych restauracji oraz wskazuje gwiazdy światowej sceny kulinarnej.

Anonimowi inspektorzy Michelin niezależnie wybierają restauracje do Przewodnika Michelin Litwa.

Oceniając inspektorzy uwzględniają 5 międzynarodowych kryteriów skupionych wyłącznie na jakości kuchni oferowanej przez restauracje:

  • Jakość składników
  • Mistrzostwo techniki
  • Smak potraw
  • Osobowość szefa kuchni wyrażona w jego kuchni
  • Konsekwencja w utrzymaniu wysokiej jakości menu.

Źródło: Michelin

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 17.04.2024
Aktualizacja: 17.04.2024