Łubinowe Wzgórze – w zgodzie z naturą

Udostępnij artykuł

[TYLKO U NAS] Nasza filozofia została przez nas spisana ponad dwa lata temu. Wyznaczyliśmy sobie cele, które sukcesywnie realizujemy. Wierzymy, że życie w zgodzie z naturą, ma wpływ na wewnętrzną harmonię, dobre samopoczucie i zdrowie. Dążymy do osiągnięcia równowagi: fizycznej, emocjonalnej, duchowej, społecznej, środowiskowej – pisze w tekście do Świata Hoteli Karolina Dziąbor, menadżer Łubinowe Wzgórze Eko Resort & Natural Spa.

Łubinowe Wzgórze
Łubinowe Wzgórze

Jeśli te wszystkie obszary występują w równowadze, cieszymy się energią i dobrym zdrowiem. Wierzymy, że ziemia, woda, ogień, powietrze i przestrzeń, to pięć wielkich elementów, które składają się na wszechświat, podobnie jak każda żywa istota. Wierzymy we współpracę z naturą, a nie w jej wykorzystywanie.

Ziemia

W restauracji, wykorzystujemy naturalne olejki eteryczne, drzewo sandałowe, białą szałwię. Zrezygnowaliśmy z plastikowych butelek. W naszej restauracji Niebo i las, wszystkie napoje dostępne są w szklanych butelkach. Docelowo chcemy uzdatnić wodę w kranie, żeby miała najwyższe parametry do spożycia bezpośredniego.

Na każdym piętrze zamontowaliśmy kosze do segregacji odpadów. Śniadania oraz obiadokolacje serwujemy na zamówienie, co pozwala nam przeciwdziałać marnowaniu żywności, a także ograniczyć ilość odpadów. Przygotowujemy tylko tyle posiłków, ile zostało zamówionych. Również produkty z naszego sklepiku wymagają wcześniejszego zamówienia. Zachęcamy gości do rezerwacji stolików- pozwalają nam oszacować ilość przygotowywanych porcji. Aby ograniczyć produkcję śmieci na bieżąco kontaktujemy się z naszymi dostawcami, uzgadniając w jakich opakowaniach będą do nas dostarczane produkty. Jeśli tylko to możliwe wybieramy dostarczanie w skrzynkach i innych opakowaniach zwrotnych minimalizując ilość plastiku.

Woda

Teren naszego Eko Resortu jest w większości pokryty zielenią, co sprzyja gromadzeniu wody. Unikamy betonowania powierzchni. W ogrodzie pozostawiliśmy naturalną łąkę, która wspomaga bioretencję oraz bioróżnorodność. Na terenie naszego obiektu znajduje się studnia. Korzystamy z wód gruntowych do podlewania roślin. Chcemy odzyskiwać wodę deszczową i wykorzystywać ją do podlewania ogrodu, a także do mycia powierzchni zewnętrznych. Jesteśmy w trakcie prac projektowych.

Ogień

Budynek restauracji jest ogrzewany zimą i chłodzony latem, poprzez geotermalną pompę ciepła.
W całym obiekcie korzystamy wyłącznie z żarówek ledowych. Staramy się minimalizować ilość sztucznego oświetlenia, w godzinach nocnych.

Korzystamy z własnej wędzarni, pieca gruzińskiego, przygotowujemy również potrawy na ognisku- takie metody obróbki pozwalają nam zbliżyć się do natury i zmniejszyć zużycie energii elektrycznej, a także gazu.

Powietrze

Naturalna wentylacja jest dla nas ważna. Staramy się unikać klimatyzacji. Zamontowaliśmy ją wyłącznie w pokojach na poddaszu i kuchni. Konstrukcja…Pełną treść tekstu publikujemy w aktualnym wydaniu ŚWIAT HOTELI – czasopismo hotelarzy. Prosimy kliknąć, aby się zapoznać.

ŚWIAT HOTELI – LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 24.01.2022
Aktualizacja: 24.01.2022