[TYLKO U NAS] Nasza filozofia została przez nas spisana ponad dwa lata temu. Wyznaczyliśmy sobie cele, które sukcesywnie realizujemy. Wierzymy, że życie w zgodzie z naturą, ma wpływ na wewnętrzną harmonię, dobre samopoczucie i zdrowie. Dążymy do osiągnięcia równowagi: fizycznej, emocjonalnej, duchowej, społecznej, środowiskowej – pisze w tekście do Świata Hoteli Karolina Dziąbor, menadżer Łubinowe Wzgórze Eko Resort & Natural Spa.
Jeśli te wszystkie obszary występują w równowadze, cieszymy się energią i dobrym zdrowiem. Wierzymy, że ziemia, woda, ogień, powietrze i przestrzeń, to pięć wielkich elementów, które składają się na wszechświat, podobnie jak każda żywa istota. Wierzymy we współpracę z naturą, a nie w jej wykorzystywanie.
Ziemia
W restauracji, wykorzystujemy naturalne olejki eteryczne, drzewo sandałowe, białą szałwię. Zrezygnowaliśmy z plastikowych butelek. W naszej restauracji Niebo i las, wszystkie napoje dostępne są w szklanych butelkach. Docelowo chcemy uzdatnić wodę w kranie, żeby miała najwyższe parametry do spożycia bezpośredniego.
Na każdym piętrze zamontowaliśmy kosze do segregacji odpadów. Śniadania oraz obiadokolacje serwujemy na zamówienie, co pozwala nam przeciwdziałać marnowaniu żywności, a także ograniczyć ilość odpadów. Przygotowujemy tylko tyle posiłków, ile zostało zamówionych. Również produkty z naszego sklepiku wymagają wcześniejszego zamówienia. Zachęcamy gości do rezerwacji stolików- pozwalają nam oszacować ilość przygotowywanych porcji. Aby ograniczyć produkcję śmieci na bieżąco kontaktujemy się z naszymi dostawcami, uzgadniając w jakich opakowaniach będą do nas dostarczane produkty. Jeśli tylko to możliwe wybieramy dostarczanie w skrzynkach i innych opakowaniach zwrotnych minimalizując ilość plastiku.
Woda
Teren naszego Eko Resortu jest w większości pokryty zielenią, co sprzyja gromadzeniu wody. Unikamy betonowania powierzchni. W ogrodzie pozostawiliśmy naturalną łąkę, która wspomaga bioretencję oraz bioróżnorodność. Na terenie naszego obiektu znajduje się studnia. Korzystamy z wód gruntowych do podlewania roślin. Chcemy odzyskiwać wodę deszczową i wykorzystywać ją do podlewania ogrodu, a także do mycia powierzchni zewnętrznych. Jesteśmy w trakcie prac projektowych.
Ogień
Budynek restauracji jest ogrzewany zimą i chłodzony latem, poprzez geotermalną pompę ciepła.
W całym obiekcie korzystamy wyłącznie z żarówek ledowych. Staramy się minimalizować ilość sztucznego oświetlenia, w godzinach nocnych.
Korzystamy z własnej wędzarni, pieca gruzińskiego, przygotowujemy również potrawy na ognisku- takie metody obróbki pozwalają nam zbliżyć się do natury i zmniejszyć zużycie energii elektrycznej, a także gazu.
Powietrze
Naturalna wentylacja jest dla nas ważna. Staramy się unikać klimatyzacji. Zamontowaliśmy ją wyłącznie w pokojach na poddaszu i kuchni. Konstrukcja…Pełną treść tekstu publikujemy w aktualnym wydaniu ŚWIAT HOTELI – czasopismo hotelarzy. Prosimy kliknąć, aby się zapoznać.
ŚWIAT HOTELI – LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.