Marynata Teriyaki i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Do pary z grillem

Udostępnij artykuł

Trudno wyobrazić sobie słoneczny, ciepły dzień bez zapachu grilla. Tak samo trudno wyobrazić sobie grilla bez Marynaty Teriyaki i Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman. Ten duet to sekret umami, który znają szefowie kuchni na całym świecie.

Marynata Teriyaki i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman

Marynata to jest to

Podstawą przyrządzania mięsa na grilla jest marynata. To marynata sprawia, że mięso zachowuje soczystość i delikatność, a do tego zyskuje apetyczny połysk, wyrazisty smak oraz intensywny aromat. Marynata Teriyaki Kikkoman to gotowa do użycia marynata, stworzona na bazie klasycznego Sosu sojowego Kikkoman. Charakteryzuje ją słodko-pikantny smak, który doskonale komponuje się zarówno z czerwonym mięsem, jak i drobiem, rybami, owocami morza oraz warzywami. Amatorów karkówki zachwycą kotleciki teriyaki z dodatkiem piwa, wegetarianie docenią wariację na temat burgera z kalafiorem teriyaki i halloumi, a wegan urzeknie swoim aksamitnym smakiem grillowany bakłażan teriyaki. Marynata Teriyaki Kikkoman może być stosowana nie tylko jako gotowa marynata, lecz także baza do stworzenia innych marynat, przyprawa do gotowania i dip do maczania. 

Świat o smaku Teriyaki

To niesamowite, jak proste i ekscytujące staje się układanie menu na grilla z Marynatą Teriyaki Kikkoman. Jej azjatycki rodowód nie ogranicza możliwości jej zastosowania, a wręcz inspiruje szefów kuchni do eksperymentów kulinarnych, które przekraczają granice. Street foodowy rarytas prosto z Meksyku – elotes – zyskuje dzięki Marynacie Teriyaki Kikkoman nutę pikantnej słodyczy, a doprawiony nią Coleslaw idealnie dopełni smak burgera z grillowanym tofu.

Marynata Teriyaki Kikkoma

Cytrusowe inspiracje

Wszechstronny i uniwersalny Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman w sezonie grillowym występuje w więcej niż jednej roli. Może stanowić bazę do marynaty, kiedy na ruszt trafia soczysty stek albo delikatne krewetki, które urozmaicą następnie wiosenną sałatkę. Może osłodzić dzień jako składnik deseru, takiego jak grillowane mango z lodami, albo pomóc przyjemnie go rozpocząć, kiedy na śniadanie zaserwuje się szparagi z grilla z kruszonką i jajkami po benedyktyńsku. A może też trafić prosto w serca osób, które preferują lekką, zdrową dietę – wtedy podkręca smak nadziewanej ricottą papryki albo dodaje orzeźwiającego akcentu cytrusowemu pstrągowi z rusztu

Orzeźwiająca harmonia

Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman harmonijnie łączy smak klasycznego Sosu sojowego Kikkoman z kwaskowatą nutą soku z cytryny i wytrawnym aromatem octu. Brawurowo balansuje między słodkim, słonym, kwaśnym i pikantnym smakiem, zastępując cały szereg innych przypraw i dodając wyrafinowania potrawom z całego świata. Na spotkaniu z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman szczególnie zyskują gorące dania z grilla, którym dobrze robi odrobina lekkości i świeżości. Każdy szef kuchni ma w Cytrusowym sosie Ponzi Kikkoman nieocenionego pomocnika. Niezależnie, czy na ruszt wrzuci mięso, drób, ryby, owoce morza czy sezonowe warzywa, cytrusowa nuta i głębia umami złożą się na niezwykle apetyczny rezultat.

Odpowiedzi na pytania dotyczące Food Service udziela dystrybutor marki pod adresem e-mail horeca@develey.pl.

Artykuł powstał we współpracy z marką Kikkoman

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 20.06.2024
Aktualizacja: 20.06.2024