Mirosław Jabłoński szefem kuchni hotelu Belmonte

Udostępnij artykuł

Związany przez ostatnie 13 lat z Vienna House Andel’s w Łodzi Mirosław Jabłoński właśnie objął funkcję szefa kuchni w nowym, pięciogwiazdkowym hotelu Belmonte w Krynicy-Zdroju.

mirosław jabłoński

Mirosław Jabłoński w hotelu Belmonte tworzy restaurację, która będzie łączyć najwyższej jakości europejską kuchnię górską z tym, co unikatowe w regionalnej kuchni Beskidu Sądeckiego. Kreatywne, odważne przełamanie klasyki, ale także szacunek dla lokalności i sezonowości to najważniejszy rys autorskiego menu szefa Mirosława. Jako propagator idei zrównoważonej konsumpcji i minimalizmu stawia wyłącznie na ponadprzeciętnej jakości składniki. Tworzy kartę, a także menu bufetowe w taki sposób, by ograniczyć marnowanie jedzenia.

Podstawą moich działań jest proste i zrównoważone menu, wyczulone na maksymalne wykorzystanie produktów. Zawsze staram się myśleć, jak dany składnik można wykorzystywać wielopłaszczyznowo, w wielu różnych daniachmówi Mirosław.

W restauracji Aura w hotelu Belmonte nie braknie również pokazów live cooking. Warsztatów kulinarnych oraz menu dziecięcego przygotowanego z wyjątkową uwagą.

ŚWIAT HOTELI – MARZEC-KWIECIEŃ 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Świat Hoteli marzec-kwiecień 2022

Mirosław Jabłoński – biografia

Mirosław swój kulinarny warsztat doskonalił w uznanym Instytucie Paul Bocuse w Lyonie. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najbardziej uznanych restauracjach w Polsce. Przed dołączeniem do zespołu Belmonte przez 13 lat związany był z hotelem Vienna House Andel’s w Łodzi. Tworzył tam menu inspirowane kuchnią czterech kultur: polską, niemiecką, rosyjską i żydowską, a także regionalnymi smakami województwa łódzkiego. Prowadzona przez niego hotelowa Restauracja Delight została wyróżniona przez Gault&Millau dwiema czapami dwa lata z rzędu. On sam dwukrotnie reprezentował kuchnię polską na targach: w Berlinie w 2008 roku, a także w Macedonii w 2011 r. Wcześniej, w latach 1999-2005 pracował jako szef kuchni Restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich, jednej z najpiękniejszych i najciekawszych miejsc na kulinarnej mapie Polski.

Oprócz bogatej oferty gastronomicznej, goście hotelu Belmonte mogą korzystać z rozbudowanej Strefy SPA & Wellness. Nowoczesnych przestrzeni biznesowych oraz licznych udogodnień dla rodzin z dziećmi. Położony u podnóża Góry Krzyżowej, bezpośrednio przy stoku narciarskim, Belmonte jest idealnym wyborem dla osób poszukujących luksusowego wypoczynku w górach. Hotel należy do inwestycyjnej grupy deweloperskiej, która realizuje nieruchomości mieszkaniowe i wypoczynkowe w Warszawie, a także miejscowościach wczasowych.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 23.05.2022
Aktualizacja: 23.01.2023