Monin Cup Poland 2024 – znamy zwycięzców

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] 3 września 2024 roku odbył się emocjonujący i prestiżowy konkurs barmański w Polsce – Monin Cup Poland 2024. Udział wzięli młodzi i utalentowani barmani z całego kraju, którzy stanęli do walki o tytuł najlepszego barmana i możliwość reprezentowania Polski na globalnym finale Monin Cup we Francji.

Zwycięzca na globalnej scenie

Po zaciętej rywalizacji, pierwsze miejsce zdobył Jakub Papuga, który zdobył imponujące 265 punktów. Jego wyjątkowy koktajl, będący połączeniem unikalnych smaków, zdobył uznanie jurorów. Jakub  na co dzień pracuje we Wrocławiu, w Cocktail & Whisky Pub Szkocka. A już w grudniu będzie miał zaszczyt reprezentować Polskę w międzynarodowym finale Monin Cup we Francji.

Podium konkursu

1 miejsce – Jakub Papuga
Jakub zachwycił swoją kreatywnością i techniką przygotowując koktajl “Little Asia”. Jego receptura to:

  • 50 ml Sake Jozen White
  • 20 ml syropu Monin Lemongrass
  • 40 ml kwaśny napar kafir-jaśmin
  • 5 kropel solanki

Dekoracja: piana pieprzowa

Inspiracją do jego dzieła były przyprawy i zioła Dalekiego Wschodu, które Papuga połączył w harmonijną całość, odzwierciedlającą jego fascynację azjatycką kulturą i smakami. Koktajl wyróżniał się niską zawartością alkoholu (7,7%), co idealnie wpisuje się w trend Low ABV.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

2 miejsce – Kacper Wójtowicz
Kacper zdobył 250 punktów dzięki koktajlowi “Easy and Famous”. Jego przepis:

  • 30 ml syropu Monin Orange Spritz
  • 10 ml Mezcal Del Maguey Vida
  • 10 ml Suze
  • 20 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny
  • 200 ml sody ananasowej

Kacper zaskoczył swoją umiejętnością balansowania smaków i wykorzystania syropów Monin w koktajlu, który łączył intensywność mezcalu z orzeźwiającym smakiem sody ananasowej. Jego interpretacja Low ABV zyskała uznanie wśród jury.

3 miejsce – Piotr Kłoda
Piotr zdobył 246 punktów za koktajl “Robustus”. Jego receptura to:

  • 30 ml zagęszczony shrub ogórkowy (homemade)
  • 20 ml Cucielo Dry Vermouth
  • 120 ml cydr jabłkowy półsłodki
  • 0,10 ml Mint Bitter
  • 0,10 ml Green Chartreuse

Jego koktajl, oparty na shrubie ogórkowym, wyróżniał się klarownością i wyjątkowymi smakami. Piotr zainspirował się naturalnymi składnikami i ekologicznymi rozwiązaniami, tworząc koktajl, który łączył smak świeżego ogórka z nutami cydru i wermutu.

W pierwszej rundzie uczestnicy mieli za zadanie przygotować koktajl o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 8%. Druga runda była wyzwaniem dla barmanów, którzy musieli stworzyć innowacyjny koktajl z wykorzystaniem nowości produktowej Monin – botanicznych kordiałów Paragon.

Poziom tegorocznej edycji był niezwykle wysoki, a uczestnicy pokazali prawdziwą klasę i kreatywność w miksowaniu. Koktajle, które powstały, nie tylko zachwycały smakami, ale również innowacyjnym podejściem do prezentacji i technik barmańskich.

Marka Monin dziękuje wszystkim uczestnikom za ich wysiłek i pasję, a także gratuluje zwycięzcom! Już teraz zapraszamy na kolejną edycję Monin Cup za dwa lata, gdzie ponownie będziemy świadkami niezapomnianych występów barmańskich. Tymczasem trzymajmy kciuki za Jakuba Papugę, który będzie reprezentować Polskę na globalnej scenie Monin Cup we Francji. Niech jego sukces stanie się inspiracją dla przyszłych pokoleń barmanów!

Artykuł powstał we współpracy z firmą Monin

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 16.09.2024
Aktualizacja: 16.09.2024