Nabór dla MŚP KPO HoReCa – zmiana założeń dotyczących spadku obrotów

Udostępnij artykuł

W związku z planowanym ogłoszeniem naboru dla przedsiębiorców MŚP skierowanym do sektora HoReCa (hotelarskiego oraz gastronomicznego), turystyki i kultury PARP poinformował, że prace nad dokumentacją są obecnie na końcowym etapie. Ostateczne założenia zostaną opublikowane w dniu ogłoszenia naboru dla MŚP. W wyniku prac nad dokumentacją zapisy dotyczące spadku obrotów uległy zmianie.

dotacja horeca kpo

Zgodnie z zapisami zawartymi w obecnie opracowanej dokumentacji, w planowanym naborze KPO HoReCa, przedsiębiorca (mikro, mały, średni) będzie zobowiązany wykazać, w roku 2020 lub 2021, spadek obrotów na poziomie co najmniej 30%, liczony rok do roku, a nie 20% jak było podawane we wcześniejszych komunikatach.

Odnotowanie minimalnego progu spadku obrotów ma na celu zidentyfikowanie tych przedsiębiorstw, które rzeczywiście doświadczyły znaczących trudności finansowych w wyniku pandemii.Prosimy o cierpliwość w oczekiwaniu na finalną wersję dokumentacji – czytamy na stronie PARP.

Planowane ogłoszenie naboru to początek kwietnia br.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

Źródło: PARP

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 26.03.2024
Aktualizacja: 26.03.2024