Nowa restauracja właścicieli Stacji Grochów znalazła swoje miejsce w zrewitalizowanej willi w okolicy Wola Parku. Kolejny punkt na mapie zabytkowego Parku Ulricha zabiera klientów w rejony basenu Morza Śródziemnego. Niegdyś opuszczony pałacyk, zlokalizowany przy Wola Parku, zamienił się w kwitnącą Willę Ogrodników.
Nowo otwarta restauracja łączy wyśmienitą kuchnię ze stylowym i przytulnym wnętrzem, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Willa Ogrodników zaprasza zarówno na poranną kawę, jak i na wieczorne wino – wszystko w połączeniu z autorskim menu opartym o sezonowe produkty.
Menu pełne sezonowych specjałów
W menu restauracji znalazła się oferta nietuzinkowej kuchni z południa Europy, pełna smaków znad Morza Śródziemnego, w szczególności Włoch i Hiszpanii, przygotowana przez szefa kuchni Wojciecha Wyszyńskiego. Na klientów od godziny 9.30 czeka oferta śniadaniowa, płynnie przechodząca w stałe oferty lunchowe i kolacyjne, które uzupełnia sezonowa karta z daniami związanymi z aktualną porą roku. Menu oparte jest o sezonowe, lokalne warzywa i owoce, połączone z precyzyjnie dobraną selekcją alkoholi – autorskich koktajli, win z winiarni Mielżyński i piw, dostarczanych zarówno przez warszawski rzemieślniczy browar Palatum, jak i piw bezalkoholowych, które cieszą się coraz większą popularnością wśród smakoszy stolicy. W ofercie napoi restauracji znalazła się również kawa z jednej z najbardziej uznanych warszawskich palarni – Story Coffee Roasters.
Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Wnętrza rodziny ogrodników
Na trzech piętrach historycznego budynku znalazła się stylowa przestrzeń czerpiąca z ogrodniczej historii rodziny Ulrichów. Zimne, industrialne elementy cegły i metalu przełamują hiszpańskie płytki, ciepłe barwy i drewno oraz pasy żywej roślinności. Gości w lokalu wita ściana zieleni z charakterystycznym wąsatym logotypem, a grafiki ścienne zabierają odwiedzających w podróż po historii działalności Willi – od szklarniowych ogrodów, przez uprawy, po współczesną restaurację. Wszystkie elementy graficzne nawiązują do historii miejsca, z wąsikiem, kapeluszem i brodą wielkomiejskich panów z XIX wieku jakim byli Ulrychowie, czy do roślin, jakie były uprawiane w tutejszych szklarniach. Paleta kolorów wnętrz restauracji łączy sezonowość kuchni i ogrodnicze fundamenty Willi, wypełniając trzy piętra odcieniami zieleni, beżu i niebieskiego. Za projekt, logo i identyfikację wizualną wnętrz odpowiadał Michał Chojnacki z łódzkiego Studia Warto.
Cały budynek jest pod stałą opieką konserwatora zabytków, który nadzorował wszelkie prace rewitalizacyjne i czuwa nad zachowaniem historycznej tkanki lokalu. Restauracja jest w pełni dostępna, wyposażona zarówno w rampę, jak i windę na każdym z pięter. Willa Ogrodników czeka na klientów już teraz – lokal jest otwarty codziennie, w godzinach 9.30-22.00.
O Ogrodach Urlicha
W październiku 2022 roku zakończył się proces rewitalizacji Ogrodów Ulricha, dzięki czemu przestrzeń dawnego gospodarstwa ogrodniczego, znajdującego się na terenie Wola Parku, odzyskała swój dawny blask. Włączone w proces inwestycyjny zostały zabytkowe: park, willa oraz szklarnie. Firma Ingka Centres Polska, właściciel centrum handlowego Wola Park, stworzyła przestrzeń, która łączy społeczną użyteczność z funkcją handlowo-gastronomiczną. Ogrody Ulricha w nowej odsłonie to kompleks pełen zieleni, pysznego jedzenia i relaksu – niepowtarzalne miejsce spotkań dla młodszych i starszych mieszkańców Woli i nie tylko.
Źródło: Ingka Centres
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.