Nowi szefowie kuchni w polskich hotelach IBB

Udostępnij artykuł
W październiku na stanowiskach szefów kuchni w dwóch polskich hotelach sieci IBB nastąpiły zmiany. Grzegorz Wiciak z Hotelu IBB Długi Targ objął stanowisko w poznańskim IBB Andersia, a w Gdańsku zastąpił go Bartosz Czyżyk.
Grzegorz Wiciak i Bartosz Czyżyk

Grzegorz Wiciak, nowy szef kuchni hotelu IBB Andersia, swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w 2003 roku w hotelu Trawiński w Poznaniu. Odbył tam dwuletnie praktyki pod okiem doświadczonego szefa kuchni. Przez kilka lat pracował w takich restauracjach w Poznaniu, jak np. Cafe Plotka, znana restauracja Nalewka w Wadze Miejskiej, Gospoda Młyńskie Koło, czy popularna niegdyś Restauracja W-Z. Następnie pracował w Hotelu 500 w Tarnowie Podgórnym, gdzie awansował na stanowisko zastępcy szefa kuchni. Kolejnym krokiem był wyjazd do Niemiec, do miejscowości Heringsdorf niedaleko Świnoujścia, do hotelu Maritim. Po powrocie do Polski kontynuował pracę w kuchni w Hotelu Regatta w Kiekrzu obok Poznania na stanowisku kucharza. Po pięciu miesiącach awansował na stanowisko zastępcy i kolejnych trzech – na szefa kuchni. Funkcję tę pełnił przez niemal 2,5 roku. Po kilku latach spędzonych za kulinarnymi sterami hotelu Regatta, przez miesiąc pracował w Hotelu IBB Andersia jako szef porannej zmiany śniadaniowej, by wyjechać do Gdańska i brać czynny udział w projekcie otwarcia hotelu IBB Długi Targ. Spędził tam dwa lata, po których wrócił do Poznania, by ponownie pracować w Andersii, tym razem już jako szef kuchni. Grzegorz inspiruje się kuchnią polską i włoską, lubi przyrządzać świeże, proste i szybkie dania, jak sam mówi: „bez nadmiernego mieszania smaków”. Jego kulinarnym idolem jest Jamie Olivier. W wolnym czasie gotuje, biega, jeździ na snowboardzie i spędza czas ze swoimi dziećmi.

Bartosz Czyżyk przygodę z gastronomią rozpoczął w 1999 roku. Od 2003 roku był związany był z Hotelem Hanza w Gdańsku, by następnie wyjechać do Włoch, gdzie spędził niemal pięć lat w restauracji Locanda del Re i 4* Hotelu Yu Resort & Wellnes Superior na stanowisku Szefa Kuchni. Po powrocie do kraju pracował w Hotelu Hilton Gdańsk, Hotelu Almond, Hotelu IBB Długi Targ i Golden Tulip. W październiku 2019 Bartosz wrócił do gdańskiego Hotelu grupy IBB, gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni. Cała kariera zawodowa Bartosza związana jest z hotelarstwem. Jak sam mówi, duży wpływ miała na niego wyjazd do słonecznej Italii i tamtejsza kuchnia, którą bardzo lubi. Ceni też kuchnię polską, stąd często w daniach jego autorstwa można zauważyć kulinarną mieszankę obu kultur. Chętnie przyrządza owoce morza, skorupiaki, małże, glony, ryby, bądź mięczaki. Lubi też dobrej jakości wołowinę, szczególnie antrykot. Jako, że pochodzi z Gdańska, gdzie ważne miejsce zajmowała zawsze kuchnia kaszubska, ceni sobie również takie dania, jak kluski ziemniaczane, tzw. golce, babkę ziemniaczaną, tj. grucholec, bumbę czyli nadziewane kluchy, plińce – czyli placki ziemniaczane, a także gęsinę, śledzie i dorsza. Nowy Szef Kuchni gdańskiego hotelu IBB wolny czas spędza z żoną i dwójką dzieci, którym, jak mówi, dużo zawdzięcza i które często go inspirują, prosząc, by przygotował im „coś pysznego”. W wolnym czasie szlifuje formę w sportach walki, a dokładnie w MMA, które trenuje nawet kilka razy w tygodniu.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Opublikowano: 23.10.2019
Aktualizacja: 23.10.2019