Powraca przewodnik po kawiarniach Coffee Spots Polska

Udostępnij artykuł

Po sześciu latach od wydania pierwszego “Coffee Spots Polska” autorzy przewodnika ponownie przemierzyli kraj w poszukiwaniu dobrej kawy i odpowiedzi na pytania o przyszłość branży. Nowa książka to największa baza wiedzy w historii polskiej kawy. Prawie 300 kawiarni, kilkadziesiąt restauracji, piekarni, cukierni i barów z kawą specialty oraz wnioski z zebranych danych i przewidywania dotyczące nadchodzących trendów. Obowiązkowa pozycja dla podróżników, osób związanych z branżą hospitality i wszystkich amatorów kawy.

coffee spots polska

Czy istnieje przepis na idealny design kawiarni? Ile miejsc serwuje już matchę i roślinne mleko? Czy warto inwestować w mocktaile i decaf? Da się prowadzić kawiarnię z samą kawą? Jaka jest przyszłość pop-upów? To tylko część pytań, na które odpowiedzi dostarcza druga edycja przewodnika “Coffee Spots Polska”. Książka ułatwia zwiedzanie kawiarni poprzez podziały na miasta, dzielnice i osiedla a także szczegółowe oznaczenia, które pozwolą wszystkim znaleźć dokładnie to, czego szukają: dobry design, wyjątkową jakość kawy, konkretny sposób parzenia, śniadanie, matchę czy darmowe roślinne alternatywy mleka. 

Design

Coffee Spots Polska to nie tylko ogromna baza wiedzy i praktyczne zastosowania, ale też piękny design. Za okładkę, jak w poprzednim wydaniu, odpowiada Beata Śliwińska Barrakuz – projektantka, set designerka i mistrzyni kolażu. Składem zajęła się Gracja Zegarowicz odpowiedzialna za oprawę graficzną projektów takich jak “Ja i moje przyjaciółki idiotki” Joanny Okuniewskiej, “Małe końce świata” Justynya Mazur, albumu “Sztuka pobytu” autorstwa Travelicious. Za portrety i zdjęcia studyjne zamieszczone w książce odpowiada Paula Patocka.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

Autorzy

Aga Bukowska

Pisarka i fotografka, założycielka projektu wydawniczego Przebłysk. Autorka książek Less Waste Polska (2020) i Przebłyski (2023). Specjalistka od branży specialty – od kawy i herbaty, przez naturalne wino, po lokalne jakościowe jedzenie. Swoje teksty i projekty fotograficzne poświęca często szeroko pojętej gościnności. Dziennikarka z wykształcenia, łapaczka światła z zamiłowania. Za misję życiową obrała sobie przekazywanie energii wszechświata przez słowa i obrazy.

Krzysiek Rzyman

Zielony przedsiębiorca i podcaster. Właściciel dwóch kawiarni STOR i współzałożyciel palarni ROST, które w swoje DNA mają wpisaną ideę less waste. Krzysiek nagrywa Zielony Podcast, w którym rozmawia z ekspertami na temat zmian klimatu. Jest współwłaścicielem studia podcastowego Studio Plac. Swoją karierę dziennikarską rozpoczynał w Radiu Kampus i Polskim Radiu. Jest fanem kaw z Azji Południowo-Wschodniej i Oceanii, chętnie wybiera też decaf i herbaty.

Premiera książki zaplanowana jest na 20 kwietnia. Tym razem nie odbędzie się jeden event premierowy, a cały Coffee Spots Tour w hotelach Puro w całej Polsce:

20.04 Warszawa (Loreta) • 11.05 Poznań • 18.05 Gdańsk • 19.05 Łódź • 24.05 Wrocław • 26.05 Kraków (MAK)

Źródło: Coffee Spots Polska

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 18.04.2024
Aktualizacja: 18.04.2024