Restauracja Artesse w krakowskim H15 Luxury Palace otwarta

Udostępnij artykuł

Event „Urodziny Izabeli” uroczyście otworzył Restaurację Artesse, mieszczącą się w pięciogwiazdkowym Hotelu H15 Luxury Palace w Krakowie. Obiekt zarządzany jest przez Grupę Dobry Hotel.

Restauracja Artesse

Data wydarzenia „Urodziny Izabeli”, w formie którego dokonano oficjalnego otwarcia restauracji nie jest przypadkowa. Nawiązuje do daty urodzin księżnej Izabeli Czartoryskiej. Drugim historycznym aspektem tego niezwykłego miejsca jest fakt, że wnętrza hotelu, w którym mieści się restauracja Artesse, były niegdyś zamieszkiwane przez arystokratyczną rodzinę Lubomirskich. Nikogo więc nie powinno dziwić, że goście tego obiektu, historię znajdą również na talerzu. Restauracja Artesse to miejsce nieszablonowe, przeznaczone do celebracji wyjątkowych momentów oraz czerpania radości z niezwykłych posiłków. Charakterystyczną cechą kuchni Artesse jest sięganie do staropolskich przepisów i wydawanie ich na nowo. W oparciu o współczesne trendy i techniki kulinarne.

Koncepcja Restauracji Artesse to stworzenie unikalnego połączenia wyjątkowej, sięgającej do historii dawnego Pałacu Lubomirskich sztuki kulinarnej we współczesnej aranżacji szefa kuchni Mateusza Suligi, z artystyczną, intymną i niezwykle elegancką przestrzenią, idealną do celebracji wyjątkowych momentów. Dążymy do tego, by wizyta w Artesse, poprzez obcowanie z kilkusetletnią historią, sztuką klasyczną i współczesną, a przede wszystkim, z wykwintnymi kulinariami, była doświadczeniem, które nasi Goście będą chcieli przeżywać jak najczęściejmówi Marcin Ziobro, dyrektor generalny H15 Luxury Palace.

Otwarcie Restauracji Artesse wydarzeniem ,,Urodziny Izabeli”, nawiązującym do urodzin księżnej Izabeli Czartoryskiej. To również odniesienie do niezwykłej historii miejsca, którą opowiadamy zarówno w menu, jak i otaczającej przestrzeni. Mamy nadzieję, że to coroczne spotkanie na stałe wejdzie do kalendarza krakowskich wydarzeńdodaje Agnieszka Bucka, dyrektor operacyjna.

ŚWIAT HOTELI – MARZEC-KWIECIEŃ 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Świat Hoteli marzec-kwiecień 2022

Menu Restauracji Artesse

Restauracja Artesse oferuje autorskie menu degustacyjne, bazujące na kuchni rekonstrukcyjnej, czerpiącej z kilkusetletnich receptur polskiego i europejskiego fine dining. W pracowni kulinarnej Artesse powstają kompozycje z najwyższej jakości składników pozyskanych od precyzyjnie wyselekcjonowanych dostawców. Menu budowane jest w oparciu o dawny kalendarz kulinarny.

Szefem kuchni Artesse jest Mateusz Suliga. Zainspirowany wyjątkową historią pałacu sięga do najstarszych zapisów historyków kulinarnych, a także tradycji regionu. Przenosząc je na współczesny nurt, a łącząc dawne receptury z najnowocześniejszymi trendami kuchni prezentuje je w zupełnie nowej odsłonie.

Źródło: Dobry Hotel

Restauracja Artesse

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 25.04.2022
Aktualizacja: 19.01.2023