Robert Makłowicz i Ambasada Brytyjska zapraszają do Hotelu Bristol na menu inspirowane Wyspami

Udostępnij artykuł

Przed nami kolejna odsłona menu w ramach współpracy Roberta Makłowicza i Hotelu Bristol, gdzie pełni on rolę inspiratora karty dań restauracji Marconi. W czerwcu odwiedzimy wspólnie Wielką Brytanię. Iście królewska karta dań została stworzona we współpracy z Szefem Kuchni Ambasady Brytyjskiej,  a dania, które się w niej znajdują, były konsultowane z samym Buckingham Palace. Co znajdziemy w czerwcowym, wyspiarskim menu?

robert makłowicz hotel bristol

Robert Makłowicz – słynny kulinarny obieżyświat i miłośnik kuchni oraz Kamil Jabłoński – szef kuchni restauracji Marconi co miesiąc zapraszają gości restauracji Marconi w inne miejsce na kulinarnej mapie świata. Po marcowej podróży do belgijskiej Flandrii, kwietniowej wyprawie po smakach Lyonu i majowej kulinarnej eksploracji Austrii, przyszedł czas na czerwiec i menu brytyjskie!

W karcie nie zabrakło klasycznych potraw kuchni brytyjskiej takich jak chrupiący dorsz z frytkami, zielonym groszkiem oraz sosem tatarskim, gicz z ziemniaczanym puree, pieczonymi karotkami i jusem wołowym czy uwielbiany klasyk w wyjątkowej odsłonie – sticky toffee pudding z daktylami, muscovado oraz sosem toffi.

Anglia znana jest z doskonałych serów, wybornej jagnięciny i wołowiny, a niemal wiecznie zielona wyspa to również żyzny ogród, dostarczający mnóstwa wspaniałych jarzyn i owoców. Dlatego czerwcowa karta brzmi obiecująco również dla osób preferujących dania wegetariańskie. Wśród nich takie pozycje jak sałatka ogrodowa z młodymi sałatami, jajkiem przepiórczym, rzodkiewką, groszkiem cukrowym, szparagami i ciecierzycą w dresingu miodowo-musztardowym. Do tego złoty burak z musem z zielonego groszku, opalaną pomarańczą, sałatką z fenkułu czy warzywne curry z pomidorami, cukinią, kalafiorem, zielonym groszkiem, fasolką szparagową i ryżem basmati.

ŚWIAT HOTELI – MARZEC-KWIECIEŃ 2023
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Świat Hoteli marzec-kwiecień 2023

Kuchnia angielska jest w rzeczywistości znacznie lepsza, niźli obiegowe o niej opinie, rozpowszechniane zwłaszcza przez sąsiadów zza wody, a francuska narracja jest u nas tak silna, że zwiemy rzeczoną wodę Kanałem La Manche, choć Anglicy od wieków nazywają ją British Chanel – mówi Robert Makłowicz, zapraszając serdecznie w czerwcu do Hotelu Bristol.

Wszyscy amatorzy kuchni brytyjskiej oraz miłośnicy kulinarnych opowieści Roberta Makłowicza znajdą w  karcie coś w sam raz dla siebie. Autorskie menu jest dostępne codziennie, podczas lunchu i kolacji w restauracji Marconi.

Wisienką na torcie niniejszej współpracy będą cykliczne odwiedziny Roberta Makłowicza w restauracji Hotelu Bristol, podczas kolacji specjalnych. Kolejna już 6.06 o godzinie 19:00.

Źródło: Hotel Bristol

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 31.05.2023
Aktualizacja: 31.05.2023