Robert Makłowicz we współpracy z Hotelem Bristol postanawia zatrzymać słońce nad Warszawą na dłużej. Jak co miesiąc, słynny kulinarny obieżyświat w ramach Podróży Kulinarnych w Hotelu Bristol przenosi gości w inne miejsce na kulinarnej mapie świata. We wrześniu wyruszamy do…Włoch! Co znajdziemy w karcie?
W Restauracji Hotelu Bristol od marca próbować można menu, którego Robert Makłowicz jest inspiratorem. Karta zmienia się co miesiąc, prezentując dania z różnych zakątków świata. W tym miesiącu do stworzenia karty, kulinarnego miłośnika natchnęła kuchnia Włoch, a dokładniej Lombardii i regionu
Emilia-Romania.
Całą kulinarną materię Półwyspu Apenińskiego zwykliśmy określać mianem
kuchni włoskiej. Nazwa to słuszna, bo przecież od połowy XIX stulecia ów półwysep
zajmuje jedno państwo, Włochy właśnie, a zarazem jakże umowna i nieprecyzyjna.
Włoch bowiem nie da się kulinarnie traktować jako całości. Zróżnicowania
geograficzne, klimatyczne i historyczne sprawiają, że nie tylko każdy region, ale i
każde miasteczko, ba nawet wioska, są tam osobnymi jedzeniowymi bytami.
Jeden tylko włoski region, Emilia-Romania, dał światu więcej smakołyków, niźli
niejedno spore państwo – mówi Robert Makłowicz. – Mortadela i świeże jajeczne
makarony, szynka parmeńska i luksusowe culatello di Zibello, ocet balsamiczny,
parmezan – oto znane na całym świecie i pożądane produkty, pochodzące z tej
właśnie części Italii. Sąsiednia Lombardia słynie z upraw ryżu, a Mediolan dał
światu nie tylko emblematyczne risotto, lecz również panierowany kotlet cielęcy,
pierwociny sznycla po wiedeńsku. Emilia-Romania i Lombardia, jedne z
najbogatszych i najbardziej sytych regionów Włoch i całej Europy pokazują
właśnie swe kulinarne oblicze w Hotelu Bristol – dodaje inspirator menu.
W menu znajdziemy dania takie jak risotto szafranowe, ravioloni z krewetkami, kremową polentę z grzybami oraz tatar z selekcjonowanej wołowiny. Nie zabranie również typowych włoskich serów i wędlin czy deserów, wśród nich słynna włoska panna cotta z pistacjami i truskawkami.
Menu jest dostępne codziennie, podczas lunchu i kolacji w restauracji Marconi.
RYNEK HOTELARSKI W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.