Roman Pawlik szefem kuchni Hotelu Saski Curio Collection by Hilton

Udostępnij artykuł

Związany przez ostatnie blisko pięć lat z Radisson Hotel Group Roman Pawlik objął funkcję szefa kuchni w Hotelu Saski Curio Collection by Hilton. W obiekcie aktualnie odbywają się prace modernizacyjne. W połowie roku ponownie przyjmie swoich gości. Teraz już pod nową marką należącą do sieci Hilton.

Roman Pawlik

Roman Pawlik – biografia

Roman Pawlik z gastronomią zawodowo związany jest od 16 lat. Ostatnio był szefem kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków oraz Park Inn by Radisson Kraków. Mocno związany z Krakowem. Lokalne smaki swojego regionu promuje w prowadzonych przez siebie restauracjach. Oprócz nacisku na kuchnię lokalną i sezonową, Roman Pawlik jest też wielkim zwolennikiem kuchni francuskiej. Za techniki przygotowywania potraw, a także włoskiej – za jej świeże i lekkie składniki. Prywatnie zaś uwielbia kuchnię tajską i indyjską – za różnorodność przypraw i smaków.

O Hotelu Saski Curio Collection by Hilton

Nieruchomość zlokalizowana jest w samym sercu krakowskiego Starego Miasta, w pobliżu Rynku Głównego. Po przebudowie i modernizacji, w Hotelu Saski Curio Collection by Hilton dostępnych będzie 113 pokoi, pomieszczenia wspólne i sala koncertowa, którą będzie można wynająć. Znajdzie się także elegancka restauracja oraz bar. Goście będą mieli do dyspozycji basen, centrum spa, a także fitness.

Hotel Saski, w którym zatrzymywali się goście odwiedzający Kraków przez niemalże 200 lat, w XIX wieku był częścią najważniejszych wydarzeń w kulturalnej stolicy Polski. Hotel posiada wspaniałą salę koncertową, w której występowali m.in. kompozytorzy Ferenc Liszt i Johannes Brahms.

ŚWIAT HOTELI – MARZEC-KWIECIEŃ 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Świat Hoteli marzec-kwiecień 2022

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 27.04.2022
Aktualizacja: 27.04.2022