Tegorocznej jesieni Salad Story zabiera swoich gości w podróż dookoła świata. Włochy, Francja, a także Bliski Wschód – smaki tych regionów znajdą się w nowym sezonowym menu sieci.
W menu jesiennym w Salad Story nie mogło zabraknąć królowej jesieni jaką jest dynia, która pojawiła się większości sezonowych potraw. W roli głównej występuje także: topinambur, winogrona, ser wędzony oraz autorski dressing żurawinowy ręcznie przygotowywany przez zespół kucharzy.
Wśród nowych dań goście restauracji będą mogli spróbować Sałatki Jesienny Kurczak. Przeplatana pieczonym burakiem oraz dynią, z dodatkiem wędzonego białego sera, soczewicy, kurczaka chili współgra ze słodkimi winogronami oraz żurawinowym dressingiem. Połączenie kwaskowatości i słodkości wraz z wytrawnymi elementami tworzy ciekawą wariację smaków, która zaspokoi wielu wymagających gości Salad Story.
Drugą propozycją jest inspirowana Bliskim Wschodem Dynia Mezze. Wegańska, sycąca sałatka, skomponowana została z pieczonej dyni, sałaty, hummusu, surówki z kapusty, topinamburu, marynowanej cebuli, seitana oraz winogron, z dodatkiem posypki z kaszy gryczanej oraz świeżej mięty.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Burgundzki Burak Bowl to kolejna nowość w jesiennym zestawieniu – danie podawane na ciepło. Jest on przede wszystkim bardzo bogaty w wiele wartości odżywcze, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie jesienną porą. Znajdują się w nim: kasza pęczak, beet bourguignon, topinambur, czarna soczewica, winogrona, a wszystko okraszone zostało natką pietruszki. Danie inspirowane jest Francją i przygotowywane na wytrawnym winie.
Bogata w witaminy oraz białko, inspirowana Włochami Dynia Parma Bowl, to kolejna propozycja nowości sezonowej w Salad Story. Makaron razowy przygotowany wraz z kremowym sosem z dyni, pomidorkami cherry oraz salsą pomidorową, mozzarellą, bazyliowym kurczakiem, posypane delikatnym parmezanem, to świetny wybór na jesienne, chłodne wieczory – danie podawane jest na ciepło.
W jesiennym menu Salad Story nie mogło zabraknąć również wrapów. W tym roku w menu sezonowym pojawią się nowa opcja mięsna, jak i wegańska. Kurczak Dynia Wrap z twarogiem oraz winogronami, a także Dynia Seitan Wrap z pieczoną dynią, awokado czy miętą, jako opcja wegetariańska.
Salad Story jak co sezon przyzwyczaja swoich gości do naturalnych, rozgrzewających, zup. W jesiennej odsłonie menu sezonowego w restauracjach sieci dostępne będą: Krem z dyni, a także Krem grzybowy z oliwą truflową.
Nowością w tym sezonie jest sok Cynamonowa Gruszka. Jego zapach, jak i smak przywołuje na myśl dzieciństwo, ponieważ jest on bardzo podobny do szarlotki oprószonej delikatnie cynamonem.
Źródło: Salad Story
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione