[HOT NEWS! PREMIERA U NAS] Doświadczony restaurator Artur Jarczyński otworzył nową restaurację. Siam Garden, restauracja tajska, mieści się w Ogrodzie Saskim w Warszawie, w otoczeniu drzew i kwiatów.
Restauracja Siam Garden proponuje swoim gościom krótką kartę menu, opartą na wysokiej jakości, świeżych, pachnących, kolorowych składnikach.
Istota kuchni tajskiej zasadza się na wyrafinowanej równowadze między 4 głównymi smakami: słodkim, słonym, kwaśnym i ostrym. Zachwyciła mnie lekkość tej kuchni, precyzja, a równocześnie kreatywność, aromat i elegancja podania. – mówi restaurator, Artur Jarczyński.
W karcie znajdziemy trzy zupy: Tom Kha, Tom Yam – obie do wyboru z kurczakiem, krewetkami lub owocami morza, podawane ze świeżymi, aromatycznymi ziołami. Jako trzecia występuje Keaw Nam — zupa z pierożkami wonton, krewetkami oraz wieprzowiną marynowaną w sosie BBQ.
Gość może wybierać także spośród kilku przystawek. W menu są m. in. chrupiące roladki nadziewane wieprzowiną z sosem bual, szaszłyki z kurczaka marynowane w curry, pikantna sałata z suszonymi krewetkami, czy sałata na bazie makaronu sojowego z dodatkiem owoców morza, grzybów mun
i wieprzowiny.
W daniach głównych króluje Pad Thai, a tuż za nim Phad Woon Sen. Obydwa dania są serwowane z dodatkami do wyboru: z tofu, kurczakiem, wieprzowiną lub owocami morza. Wśród dań głównych również dwa curry: czerwone z krewetkami lub massam curry m.in. z wołowiną, ziemniakami i zielonym ogórkiem. Ponadto grillowany na tajski sposób łosoś, i prawdziwy przysmak, czyli wołowina z grzybami w sosie ostrygowym, czy kaczka z aromatycznymi przyprawami i cynamonem. Na deser lody kokosowe, sorbet mango, Mango Sticky Rice, czy Tago.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Zapytany o powody otwarcia restauracji tajskiej w Warszawie Artur Jarczyński odpowiada:
Jest wiele restauracji azjatyckich w Warszawie. Ale takiej jak nasza do tej pory nie było. Mistrza Dodo poznałem wiele lat temu w Kijowie. Dodo, Taj, prowadził tam najlepszą azjatycką restaurację na świecie, Santori. Już 25 lat temu sprowadzał do niej świeże owoce morza drogą powietrzną z Nowego Jorku. Restauracja prowadzona przez Dodo przewyższała wszystko, co widziałem w Londynie, Hamburgu, Monachium, w najlepszych miejscach na świecie. Dbałość o świeżość i najwyższą jakość produktów zrobiły na mnie kolosalne wrażenie. Dlatego, kiedy pojawiła się możliwość współpracy z tym genialnym szefem kuchni, nie wahałem się. Postanowiłem podzielić się moim odkryciem i fascynacją z Warszawiakami, przyjaciółmi, wielbicielami dobrego smaku. – podsumowuje Artur Jarczyński.
Siam to dawna nazwa Tajlandii, ziemi pełnej obfitości, spokojnej i łagodnej. Taka właśnie atmosfera, relaksu, uprzejmości i spokoju panuje w Siam Garden w Ogrodzie Saskim. Restauracja zaprasza do aromatycznego świata tajskiej kuchni w jednym z najpiękniejszych miejsc w Warszawie, od wtorku do niedzieli.
Źródło: Siam Garden
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.