Splątani – nowa pizzeria w Świętochłowicach

Udostępnij artykuł

Lokal już wkrótce otworzy się przy ulicy Korfantego, w dzielnicy Piaśniki, niedaleko słynnej „Skałki”. Nowy punkt stawia na pizzę neapolitańską – danie, którego fundament, czyli wypieczony placek zgra się z dodatkami w postaci pomidorów San Marzano, serów mozzarelli di bufala lub fior di latte, świeżej bazylii oraz przypraw.

Tyle lat plątaliśmy się pod nogami naszych mam i zaglądaliśmy im do garnków, gdy
przygotowywały coś dobrego. Teraz dorośliśmy i zdążyliśmy wyrobić sobie swój własny kulinarny
gust. Od zawsze podkochiwaliśmy się w daniach kuchni włoskiej, a od dłuższego czasu, z naszych
głów, nie mogła wylecieć myśl o otwarciu czegoś „swojego”. (…) Tak o nowym koncepcie
kulinarnym, który powstaje w Świętochłowicach, opowiedzieli w swoich social mediach
właściciele pizzerii „Splątani” – dwie pary – Wiktoria i Tomek oraz Agata i Kuba.


Lokal jest niewielki, ale bardzo jasny, dlatego postanowiliśmy wykorzystać jego atuty i tak dobrać materiały, aby wnętrze było funkcjonalne, ale również cieszyło oczy gości. Na ścianach zdecydowaliśmy się na odrobinę surowego betonu, który przełamujemy ciepłym odcieniem drewna. W kuchni, można już podziwiać piękne kafle. Pojawi się dużo kwiatów oraz specjalna instalacja z huśtawką, na której będzie można sobie zrobić pamiątkowe zdjęcie np. na Instagram – informuje Agata.

W pizzerii będzie także dużo lamp w klimacie boho oraz gustowne i wygodne meble. Do naszej restauracji będzie można zajrzeć już w porze lunchowej, w drodze do pracy lub ze szkoły – zostać na miejscu lub bez wahania zamówić pizze na wynos i delektować się nią w domu lub w plenerze.
Również wieczory ze „Splątanymi” staną się wyjątkową, kulinarną przygodą. Marzymy o
stworzeniu miejsca,w którym całe rodziny, paczki przyjaciół, znajomi, lub zupełnie sobie obcy
ludzie będą mogli się spotkać, porozmawiać i skosztować prawdziwie włoskich przysmaków.
Chcemy, aby było gwarno i radośnie. Pragniemy, aby restauracja przywodziła na myśl włoskie
trattorie, gdzie bez niepotrzebnego nadęcia, przy posiłku można śmiać się, szurać krzesłami i
mlaskać do woli. Będzie tu panować istnie włoska atmosfera – mówi Wiktoria.

Co w menu?

Będziemy podawać pizzę neapolitańską – danie, którego fundament, czyli perfekcyjnie wypieczony placek idealnie zgra się z całym inwentarzem włoskiej myśli kulinarnej – dodatkami w postaci doskonałych pomidorów San Marzano, aromatycznych serów mozzarelli di bufala lub fior di latte, świeżej bazylii oraz aromatycznych przypraw. Postawimy na oryginalne włoskie produkty, sprowadzane prosto z Włoch. Będą to produkty oznaczone certyfikatem D.O.P. – mówi Kuba.

Sercem „Splątanych” będzie kuchnia, w której pojawi się unikatowy, certyfikowany piec, opalany
drewnem, zaprojektowany specjalnie dla tej restauracji. Sprzęt przyjedzie z Neapolu. Dlaczego
piec tego rodzaju jest tak istotny w włoskiej kuchni? Jak mówią właściciele, pozwala on na
uzyskanie bardzo wysokiej temperatury niezbędnej do wypieku perfekcyjnego placka. Dodatkowo
dymny, drzewny aromat nadaje pizzy unikalnego, niepodrabianego posmaku. Co ciekawe, wielu
włoskich pizzaiolo uważa wypiek pizzy w piecu elektrycznym za profanację.

W menu pojawią się też kremowe zupy oraz gnocchi, a do picia nie zabraknie klasycznych drinków, napojów i lemoniad we włoskim stylu. Wieczorem będzie można zajrzeć na aperol, dobre wino, a także
skosztować oryginalnych włoskich piw.

Wspólnie z właścicielami zorganizujemy tu kącik dla dzieciaków, by rodzice mogli spokojnie zjeść obiad. Będzie można tu zajrzeć także z czworonogiem. W planach mamy przygotowanie specjalnych rabatów i promocji – nie tylko dla stałych gości. Nawiążemy także liczne współprace barterowe, by uatrakcyjnić ofertę lokalu. Serdecznie zapraszamy do Świętochłowic. Wszyscy „splączmy” się z tym ciekawym projektem. Z pewnością Was zaskoczy – mówią Łukasz i Bartek z agencji Panowie od marketingu, którzy zajęli się promocją pizzerii.

Źródło: Splątani

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.05.2023
Aktualizacja: 18.05.2023