Społecznie odpowiedzialne marki z portfolio J.J. Darboven Poland

Udostępnij artykuł

Kim jesteśmy?

Jako parter biznesowy oferujący wysokiej jakości kawę, herbatę i kakao jesteśmy świadomi, jak ważne jest nasze zaangażowanie w kwestie zrównoważonego rozwoju.

Jesteśmy ekspertem w dziedzinie napojów gorących gwarantującym rozwiązania szyte na miarę. Oprócz bogatej oferty kaw, herbat i czekolad, oferujemy niezależne doradztwo, ekspresy wraz ogólnopolskim serwisem, profesjonalne akcesoria oraz kreatywne wsparcie marketingowe.

Jako nowoczesne przedsiębiorstwo, bazujące na tradycji i ponad 150-letnim doświadczeniu jesteśmy dumni, że  możemy wnieść do biznesowego partnerstwa zarówno naszą wiedzę, jak i pasję związaną z napojami gorącymi. Jakość znajduje się przy tym zawsze w centrum naszych starań.

Cytując Alberta Darbovena: „Dzięki odpowiedzialnym działaniom i dążeniu do najwyższej jakości, jesteśmy idealnym partnerem zaopatrującym naszych cennych Klientów w napoje gorące”.

Co oznacza dla nas zrównoważony rozwój?

Zrównoważony rozwój jest częścią historii naszej firmy. Przewidujące gospodarowanie oraz szczególna odpowiedzialność za pracowników w międzynarodowych filiach oraz plantatorów i partnerów w krajach, z których pochodzą surowce, są głęboko zakorzenione w kulturze firmy J.J. Darboven.

Nasze portfolio produktów certyfikowanych stale się rozwija. Certfyfikaty Bio i Fairtrade niosą dla nas bowiem ogromne wartości, zgodne z naszym biznesowym przesłaniem, w tym z poszanowaniem zasobów.

Café Intención jest pionierem Fairtrade i od 1993 aktywnie i zdecydowanie wspiera uczciwy handel i zrównoważony rozwój. Marka podąża za filozofią uwzględniającą aspekty społeczne, ekologiczne i ekonomiczne. Jej celem jest tworzenie bardziej sprawiedliwego i lepszego świata. Dzięki szerokiemu asortymentowi złożonemu z wysokojakościowej, uprawianej na uczciwych warunkach i w naturalny sposób kawy, Café Intención przekonuje do siebie coraz więcej ludzi, kupujących ją na potrzeby prywatne lub do zrównoważonej gastronomii.

Jako marka pionierska Café Intención chce nie tylko uświadamiać, ale też skłonić ludzi do przyłączenia się do jej misji i aktywnego współdziałania.

Café Intención to:

  • Zrównoważona uprawa
  • Uczciwy handel
  • Wspieranie lokalnych wspólnot w miejscach upraw kawy
  • Efektywność energetyczna i redukcja CO2
  • Przejrzystość i identyfikowalność

Uprawa biologiczna

Już od roku 2009 oferujemy produkty Café Intención w jakości bio, aby pozytywnie wpływać na środowisko.

To wspaniały świat Café Intención z kawą bio, która ceni przyrodę i surowce. Staranna praca rąk, rezygnacja z technik genetycznych i nawozów chemicznych oraz regularne kontrole gwarantują jakość bio.
Nasze zaangażowanie na rzecz Fairtrade i zrównoważonego rolnictwa przyczyniają się do tego, że każda filiżanka kawy jest wkładem na rzecz lepszego świata – rozkoszujcie się wyjątkowym smakiem z czystym sumieniem.

Uczciwy handel

W roku 1993 mieliśmy jasny cel, aby przy pomocy pierwszej kawy Fairtrade w Niemczech przyspieszyć realizację celów uczciwego handlu.

Z tego właśnie założenia urosła już postawa całego pokolenia fanów kawy. Konsumenci – obok smaku – zwracają uwagę szczególnie na pochodzenie i warunki pracy, aby zapewnić uczciwe wynagrodzenie i sprawiedliwe traktowanie plantatorów kawy i ich rodzin. Certyfikaty Fairtrade dają ludziom w krajach pochodzenia lepsze warunki pracy, uczciwe pensje i dodatkowe środki dla projektów socjalnych, infrastruktury, oświaty i sektora usług zdrowotnych.  

Kupując Café Intención wspierasz te pozytywne zmiany, jednocześnie delektując się niezapomnianym smakiem.

Przejrzystość i identyfikowalność

Ważne jest, by łańcuch dostaw kawy był przejrzysty i umożliwiał pełną identyfikowalność produktów. Pomaga to w zachowaniu standardów zrównoważonego rozwoju, a konsumentom daje zaufanie co do pochodzenia i warunków produkcji kawy.  

Poprzez kod Fairtrade na opakowaniu Twojej kawy możesz poznać  miejsca, z którego pochodzi produkt Café Intención.

W ten sposób możesz w każdej chwili sprawdzić, jaką drogę przebyła kawa.

Efektywność energetyczna i redukcja CO2

Zrównoważony łańcuch dostaw kawy powinien również dbać o redukcję zużycia energii i emisji gazów cieplarnianych.

Można to osiągać na przykład poprzez energie odnawialne zastosowane w kraju pochodzenia, produkcji i transporcie oraz poprzez działania na rzecz efektywności podczas obróbki i pakowania kawy.  

Oprócz działań w miejscu produkcji, jak np. przeniesienie transportu kawy surowej pomiędzy Hamburgiem a Monachium na tory, trzeba uwzględniać cały łańcuch dostaw, ponieważ ponad 90% emisji powstaje w miejscu pochodzenia kawy.

Poprzez celowe projekty ekologiczne i wraz z kooperatywami kawowymi firma J.J. Darboven angażuje się od dawna na rzecz spadku emisji, aby zwalczać postępujące zmiany klimatyczne w zarodku.

Wsparcie w miejscu pochodzenia kawy

Zrównoważona sieć dostaw powinna przyczyniać się do tego, by wzmacniać lokalne wspólnoty w regionach uprawy kawy. Odbywa się to poprzez wspieranie edukacji, działań na rzecz ochrony klimatu, ochrony zdrowia i projekty infrastrukturalne.

Kolejne prace projektowe wystartują w roku 2024 w Peru i Hondurasie.

Ich celem jest, by lokalne kooperatywy kawowe mogły w sposób przejrzysty, dzięki długofalowym projektom, walczyć przeciwko zmianom klimatu i by było to widoczne również dla końcowego konsumenta.

Więcej informacji o zrównoważonych markach kaw i czekolad z portfolio J.J. Darboven Poland
znajduje się tutaj

Informacje o zrównoważonych markach kaw z portfolio J.J. Darboven Poland
znajdują się tutaj

Zapraszamy do nawiązania współpracy

Artykuł powstał we współpracy z firmą J.J. Darboven Poland

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Autor: Horecanet
Opublikowano: 09.11.2023
Aktualizacja: 09.11.2023