Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego uważa, że dopuszczenie wszystkich grup turystów do korzystania z hoteli od 4 maja br. jest krokiem w dobrym kierunku. Istotną barierą powrotu turystyki do normalności jest utrzymanie w rozporządzeniu zakazu korzystania z restauracji hotelowych – czytamy w oficjalnym piśmie Zarządu Izby.
Pełna treść Stanowiska:
W związku z rozporządzeniem Rady Ministrów z 2.05.2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii („rozporządzenie”) i wytycznymi Ministerstwa Rozwoju dla funkcjonowania hoteli/obiektów/pensjonatów w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce („wytyczne”), Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego uważa, że dopuszczenie wszystkich grup turystów do korzystania z hoteli od 4 maja br. jest krokiem w dobrym kierunku. Istotną barierą powrotu turystyki do normalności jest utrzymanie w rozporządzeniu zakazu korzystania z restauracji hotelowych. Podobnie utrzymanie zakazu działalności konferencyjnej i rekreacyjnej będzie zniechęcało turystów do korzystania z hoteli. Dodatkowo Izba wyraża zaniepokojenie niespójnościami w tym zakresie pomiędzy rozporządzeniem i wytycznymi, a także późnym opublikowaniem przepisów, co z pewnością utrudni przedsiębiorcom hotelarskim sprawne zorganizowanie ponownego otwarcia obiektów, których większość obecnie jest zamknięta.
Zarząd IGHP
ŚWIAT HOTELI: luty-marzec 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.