Starbucks zachęca do eksperymentowania z kawą w domu

Udostępnij artykuł

W ostatnich latach, między innymi z powodu obostrzeń dla lokali gastronomicznych i większej ilości czasu, który spędzaliśmy w domu, na popularności zyskało samodzielne przygotowywanie kawy we własnej kuchni. To z kolei wpłynęło na zwiększenie zainteresowania przeciętnego kawosza zagadnieniami związanymi z prawidłowym przygotowaniem tego napoju, tak aby jego smak jak najbardziej odpowiadał temu, do którego przywykł w kawiarniach. Jak to osiągnąć? Radzi Angelikąa Górska, coffee master marki Starbucks.

Cztery warunki dobrej kawy

Starbucks zachęca, by przygotowując kawę w domu pamiętać o czterech fundamentach parzenia kawy. Dodatkowo o tym, żeby przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Jakie są podstawy przygotowania dobrej jakości naparu?

Po pierwsze, świeżość – kawa – jak każdy produkt spożywczy. Powinna być zawsze świeża, dlatego najlepiej kupować mniejsze opakowania, które będziemy w stanie wypić w ciągu 7 dni od otwarcia. Będzie wtedy aromatyczna, a nie zwietrzała. Pamiętajmy także, aby mielić ją dopiero  przed zaparzeniem. Drugi warunek przygotowania smacznej kawy to proporcje, czyli odpowiednia ilość kawy do wody, która może się różnić w zależności od wybranego sposobu parzenia. Zgodnie ze standardami marki, by przygotować 200 ml naparu w ulubionym kubku, należy zalać wodą 16 g zmielonej kawy. Bardzo istotny jest również sam proces mielenia. Grubość zmielonych ziaren musi być odpowiednia do metody, którą chcemy zaparzyć kawę. No i oczywiście woda. Powinna być filtrowana, przegotowana i w temperaturze 95 stopni (to ten moment, kiedy po wrzeniu znikną wszystkie bąbelki).

„Wrogowie” kawy

Nie należy zapominać, że często przez nasze nawyki czy przekonania, nieświadomie sami obniżamy jakość kawy. Jacy są więc jej „wrogowie”? Przede wszystkim kawę najlepiej przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie wkładamy jej do lodówki, ani nie zamrażamy (traci wtedy swój aromat, a przez wilgoć może spleśnieć). Pamiętajmy, aby zamykać kawę w szczelnym pojemniku lub w opakowaniu fabrycznym. Tak, by nie dostały się do niej żadne szkodniki. Ostatnia zasada: nie narażamy kawy, ani opakowania w którym się znajduje, na promienie słoneczne.

Domowe metody – kawa parzona we French Pressie

Swoją przygodę z parzeniem kawy najprościej zacząć od French Pressa. Kawa ta będzie najbardziej przypominała tradycyjną „zalewajkę”, którą możemy przygotować bez specjalnego sprzętu. Zalewając po prostu kawę wodą. French Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Został wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje (choć zetknąć się można także z takimi określeniami jak prasa francuska, press pot czy… cafeteria, choć to może też wskazywać na kawiarkę), ale największą popularność zdobył jednak w Wielkiej Brytanii oraz Danii.

Konstrukcja każdego urządzenia jest taka sama. Jest to szklany lub metalowy cylinder, w który wchodzi tłok, a na jego końcu znajduje się sitko dobrze przylegające do ścianek. Kawę we French Pressie parzy się dość prosto – 54 g grubo zmielonej ulubionej kawy, zalewamy jednym litrem wody. Następnie czekamy 4 minuty, opuszczamy tłok, nalewamy i…cieszymy się filiżanką ulubionej kawy. Napar zaparzony we French Pressie najlepiej wypić w ciągu 20 minut, ponieważ jest wtedy najbardziej aromatyczny i ma idealną temperaturę. Kawy ze Starbucks, których można spróbować przy tej metodzie to: Colombia, Pike Place, Ethiopia oraz Verona.

Cold Brew – czyli kawa „parzona” na zimno

Cold Brew to kawa macerowana na zimno. Zmielone ziarna kawy zalewa się filtrowaną wodą i zostawia do momentu aż kawa się “zaparzy”. Czy to może się udać? Tak – to czego nie zrobi temperatura wody, zrobi czas. Cold Brew możemy trzymać w lodówce nawet przez 2 – 3 dni! Inną opcją jest przygotowanie koncentratu cold brew (stosując proporcje ok. 1/4 objętości mielonej kawy do wody) i rozcieńczać go potem wodą (lub mlekiem czy lodem). Taki koncentrat możemy trzymać w lodówce nawet około tygodnia. Również dłuższe “zaparzanie” (do maksymalnie 24 godzin) spowoduje otrzymanie mocniejszej kawy. Cold Brew jest nieco bardziej delikatne (i mniej kwaśne) od klasycznie parzonej kawy, jednak posiada podobną (jeśli nie większą w zależności od długości “parzenia”) ilość kofeiny. Proporcje do uzyskania idealnego Cold Brew: 35 g kawy na 500 ml zimnej filtrowanej wody. Czas macerowania to 18 do 24 godzin.

Kawy ze Starbucks, które możne przetestować do przygotowania tą metodą to: Kenia, Guatemala oraz Blond Espresso Roast.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 31.05.2022
Aktualizacja: 31.05.2022