Stay inn by Frost – nowy hotel w Warszawie i plany na kolejne

Udostępnij artykuł
[HOT NEWS – PREMIERA U NAS] W stolicy, przy skrzyżowaniu ulic Słowicza i F. Hynka, powstaje nowy czterogwiazdkowiec. Za inwestycją stoją właściciele działającego od kilku lat w Gdańsku Hotelu Stay inn – Władysław Frost (deweloper i inwestor warszawskiego projektu), Tomasz Tomczak oraz Andrzej Jóźwiak. Nowy obiekt będzie działał pod nazwą Stay inn by Frost, co jest zapowiedzią planów stworzenia nowej sieci hotelowej. Otwarcie nastąpi w maju 2021 roku.

Obiekt zaoferuje 90 dwuosobowych pokoi o powierzchni od 20 do 24 mkw. wraz z łazienką, w tym apartament prezydencki.

Na każdym piętrze do dyspozycji gości zostaną oddane specjalne pomieszczenia: dwa business rooms z zapleczem komputerowym oraz trzy nowoczesne palarnie – opisuje Tomasz Tomczak.

Cały obiekt powstaje w oparciu o najbardziej ekologiczne rozwiązania. Zastosujemy fotowoltaikę, najwyższe parametry izolacyjne oraz akustyczne. Cały hotel wraz z basenem będzie podgrzewany i klimatyzowany najnowszym systemem pomp geotermalnych, które uzyskują ciepło z ziemi i tym samym oszczędzają zużycie gazu. Natomiast minimalne zużycie prądu przez pompy będzie rekompensowane przez fotowoltaikę. Energię zaczerpniemy z ziemi, uzyskując ją dzięki specjalnym odwiertom na głębokości 150 m. Wierzymy, że inwestycja w te rozwiązania – mimo, że jest kosztowna na starcie – zwróci nam się w przeciągu 8-10 latpowiedział w rozmowie z nami Władysław Frost.

Oferta gastronomiczna obejmować będzie zlokalizowaną na parterze restaurację Mono Kitchen oraz znajdujący się na dachu, z pięknym widokiem na lotnisko i Warszawę, coctalil bar.

Restauracja będzie serwować dania kuchni świata, przyrządzone w oparciu o świeże i najwyższej jakości składniki – sezonowe warzywa i owoce, starannie wyselekcjonowane gatunki mięs, ryb i owoców morza. Ceny będą przystępne dla każdego, a styl przyjazny, przytulny i otwarty przede wszystkim na gości z zewnątrz. Oczywiście podobnie, jak w Gdańsku, tak i w Warszawie planujemy organizować cykliczne koncerty lokalnych artystów oraz różnego rodzaju wystawytłumaczy nam Andrzej Jóźwiak.  

Na terenie hotelu znajdować się będzie także sala konferencyjna o powierzchni 300 mkw., z możliwością podziału na trzy mniejsze oraz część spa & wellness z basenem, siłownią, saunami oraz gabinetami masażu.

Za projekt wnętrz odpowiada gdańska pracownia Square2, z Karolem Swiniarskim na czele.

Podobnie jak przy wszystkich wcześniejszych inwestycjach, prace techniczno-budowlane nadzoruje inż. Kazimierz Federak.      

Tomasz Tomczak, Władysław Frost oraz Andrzej Jóźwiak na działce przy ul. Hynka, tuż przed rozpoczęciem prac.

Jak zdradził nam Władysław Frost, nazwa nowego hotelu, czyli Stay inn by Frost, jest zwiastunem kolejnych planów inwestycyjnych.

Posiadamy działkę w Krakowie, gdzie chcielibyśmy wybudować i otworzyć hotel oraz w Mielnie – między jeziorem Jamno a pasem nadmorskim. W tej drugiej lokalizacji już niebawem rozpoczniemy kolejną inwestycję. Będzie to kompleks nowoczesnych i luksusowych domków letniskowych oraz pięciogwiazdkowego campingupodkreślił inwestor. – Jednak to nie koniec naszych zamiarów. Cały czas poszukujemy nowych nieruchomości – zarówno w formie działek, jak i gotowych obiektów – dodał.

W naszym portfolio, poza hotelami, znajduje się również kilka konceptów gastronomicznych działających w Gdańsku: Mono Kitchen, Mexicali-taco bar, Morze Pasta i Pizza Corner. Prawdopodobnie z niektórymi z tych projektów będziemy chcieli zaistnieć na mapie warszawskiej gastronomii – wspomina Andrzej Jóźwiak.  

RYNEK HOTELARSKI W POLSCE RAPORT 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 21.09.2020
Aktualizacja: 06.03.2023