Strefa outdoorowa – projekt i aranżacja według Tremend

[SPECJALNIE DLA NAS] Gdy temperatura wzrasta, outdoorowe strefy w hotelach cieszą się ogromnym powodzeniem. Jak właściwie zaprojektować atrakcyjne otoczenie? Jakich błędów unikać? Podpowiada Magdalena Federowicz-Boule
z pracowni Tremend
.

Przemyślane otoczenie hotelu to istotny element całej realizacji. Piękny, zielony teren, przyjazny dla gości i sprzyjający relaksacji to ogromna wartość dodana. Przebywając blisko natury, wypoczywamy i pozbywamy się stresu. Szczególnie podczas pandemii, gdy wiele aktywności jest niedostępnych, na nowo odkrywamy radość czerpaną z wypoczynku w dzikiej głuszy, chętnie odwiedzamy hotele położone w miejscach, gdzie główną rolę odgrywa przyroda, widoki i możliwość odpoczynku od miejskiego zgiełku. W tego typu miejscach, niezwykle ważną rolę pełni otoczenie hotelu oraz towarzyszący mu ogród. Aby spełniał on właściwie swoją funkcję, należy jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach.

Właściwy podział funkcji: klucz do komfortu

Przede wszystkim, należy przemyśleć, w jaki sposób oddzielić miejsce dostaw od reprezentacyjnych części przeznaczonych dla gości. Te funkcje nie powinny się przenikać, aby zapewnić odwiedzającym pełen komfort. Warto także pomyśleć o osobnym wejściu dla gości korzystających wyłącznie z sal konferencyjnych i oddzielić je od wypoczynkowej strefy hotelu. Dzięki temu personel oraz odwiedzający hotel nie będą sobie wzajemnie przeszkadzać.

Widok na pierwszym planie

Jeżeli obiekt znajduje się w malowniczo położonym miejscu, warto wykorzystać ten atut. Dużą popularnością cieszą się baseny przelewowe z widokiem na naturę czy wszelkiego rodzaju sauny na świeżym powietrzu, a także tarasy widokowe, w których można zrelaksować się na leżakach czy w hamakach. Atutem są także strefy przeznaczone do aktywności – strefy rekreacji oraz place zabaw dla najmłodszych.

Zieleń w mieście

Jeśli zależy nam na wprowadzeniu chociaż namiastki ogrodu w miejskim hotelu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć ogród, wykorzystując bryłę budynku. Wertykalny zielony „ogród-wodospad” z pewnością wyróżni nas wśród miejskiej zabudowy. Popularnością cieszą się także ogrody na dachach obiektów, gdzie można cieszyć się widokiem na panoramę miasta.

Kuchnia bliżej natury

W zależności od grupy docelowej, dla której przeznaczony jest nasz obiekt, możemy zdecydować się na wybór aktywności dostosowany do stylu życia gości. Część ogrodu może też pełnić stricte użytkową funkcję – niektóre hotele, szczególnie te…

Autorką jest
Magdalena Federowicz-Boule
architekt, współzałożycielka Tremend

CAŁY TEKST PUBLIKUJEMY W OGÓLNODOSTĘPNYM WYDANIU
ŚWIATA HOTELI – KWIECIEŃ/MAJ 2021
>> KLIKNIJ, ABY DOKOŃCZYĆ LEKTURĘ <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.