Szef kuchni Courtyard by Marriott Warsaw Airport: Ekologia coraz ważniejsza dla gości

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] Każdego dnia wielu gości odwiedza restaurację Brasserie i Lobby bar w Courtyard by Marriott Airport Hotel. Po okresie obaw oraz formalnych ograniczeń związanych z pandemią, zdecydowanie obserwujemy wzmożony ruch. Większość osób wróciło już do podróżowania po świecie. Często przed długim lotem podróżujący chcą spędzić czas w komfortowych warunkach oraz zjeść smaczny i zdrowy posiłek, co zapewnia im nasz hotel.

Od jakiegoś czasu można zauważyć pewne zmiany w upodobaniach kulinarnych naszych gości. Na pewno wiele osób zwraca uwagę na to, co znajdzie się na ich talerzach, zarówno podczas obiadów i kolacji, ale również podczas bardziej tradycyjnych śniadań. Przed właściwym wyjazdem lubimy też doświadczać swego rodzaju podróży na talerzu. Goście z zagranicy chętnie próbują polskiej kuchni i na przykład żurek czy pierogi są od lat naszym hitem sprzedaży. Za to nasi rodacy chętnie eksperymentują z daniami bardziej egzotycznych kuchni, czego dowodem jest częsty wybór zupy tajskiej, krewetek w białym winie czy łososia marynowanego w japońskim winie Mirim. W ostatnim okresie coraz wyraźniej widać również oczekiwanie gości związane z bardziej ekologicznym podejściem do jedzenia, co staramy się spełniać przez wprowadzenie produktów ekologicznych, poszerzonej oferty dań wegetariańskich i wegańskich.
Zacznijmy od początku. Dzień w hotelowej kuchni rozpoczyna się bardzo wcześnie około 4 rano, kiedy zaczynamy przygotowywanie najważniejszego w ciągu dnia posiłku, czyli śniadania. Codziennie szykujemy potrawy, które są serwowane w formie bufetu, a znajdziemy na nim tradycyjne szynki, sery, kiełbaski, bekon i jajecznicę, wybór płatków śniadaniowych, jogurtów oraz pieczywa i słodkich bułek. Dla naszych najmłodszych gości, chociaż nie tylko dla nich, szykujemy naleśniki z serem oraz gofry. W odpowiedzi na zmieniające się oczekiwania osób odwiedzających nasz hotel, przeznaczyliśmy również część bufetu na dania Vege, gdzie oprócz wyboru wielu warzyw i owoców, serwujemy humusy, pasty warzywne, pasztety wegańskie oraz koktajle owocowe i warzywne. Nieustającą popularnością cieszy się również stacja live-cooking, gdzie każdy może zamówić jajecznicę czy omlet, przygotowaną na indywidualne zamówienie, z ulubionymi dodatkami. Nasz bufet zmienia się wraz z porami roku i zawsze dostępne są na nim świeże produkty sezonowe.

Niedługo po zakończeniu śniadań otwieramy hotelową restaurację, w której serwujemy dania kuchni międzynarodowej, ale gdzie nie może również zabraknąć tradycyjnych polskich potraw takich jak żurek, rosół, pierogi czy kaczka. Naszą ofertę uzupełniają typowe dania hotelowe jak sałatka cezar, czy kanapka klubowa. Od lat dużą popularnością wśród gości cieszą się steki, których wysoką jakość zapewniamy przez wybór najlepszej, sezonowanej polskiej wołowiny. Oczywiście w menu restauracyjnym również podążamy za nowymi trendami i oferujemy lżejsze dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, takie jak sałatka z grillowanym serem halloumi, sałatka z pieczonych warzyw oraz kalafior pieczony z pesto.

Przy zmieniających się trendach kulinarnych zależy nam, aby każdy gość znalazł w naszej ofercie coś dla siebie i przy jednym stole mógł usiąść zarówno fan steków, weganin, czy osoba uczulona na gluten.

Autor Piotr Lasecki
szef kuchni Courtyard by Marriott Warsaw Airport

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 25.04.2023
Aktualizacja: 26.04.2023