25 lutego na hotelowej mapie Warszawy i biznesowej dzielnicy Mokotów pojawił się nowy biznesowo-lifestyle’owy obiekt. To szósty w Polsce hotel austriackiej grupy Vienna House.
– Vienna House Mokotow Warsaw jest nietypowym hotelem biznesowym. Jest miejscem, gdzie śpieszący się podróżujący, zarówno biznesowi, jak i turystyczni, będą mogli się zatrzymać, zrelaksować i naładować akumulatory z dala od tętniącego życiem centrum miasta – podkreśla Marta Karteczka, dyrektor generalna hotelu. „Lobby jest jak salon w domu, gdzie można usiąść i porozmawiać lub popracować. Restauracja to przyjazna przestrzeń pełna bujnej roślinności z zacisznym tarasem, a łazienki w pokojach tworzą małe strefy spa. Cały hotel został zaprojektowany z myślą o unikalnych doświadczeniach i komforcie gości oraz z dbałością o każdy detal.
Inwestorem jest firma Garvest Real Estate, zaś za projekt architektoniczny odpowiada pracownia JEMS Architekci, znana z oryginalnych projektów, takich jak budynek Agory w Warszawie czy zespół biurowców Pixel w Poznaniu. Wystrój wnętrz to efekt współpracy inwestora, projektantki Agaty Pleśniarowicz oraz Vienna House.
Dbałość o detale
Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego w Vienna House Mokotow Warsaw wszystkie elementy są przemyślane. Siedmiokondygnacyjny budynek skonstruowany z powtarzalnych betonowych ram nawiązuje do historii przemysłowej dzielnicy Służewiec i wyróżnia się spośród okolicznej biurowej zabudowy swoim brutalistycznym charakterem. Betonowe i stalowe elementy tworzące industrialny wystrój łączą się z ocieplającą wnętrza bujną zielenią oraz dużymi oknami od podłogi do sufitu. Nie brakuje unikatowych perełek w skali europejskiej, takich jak lampy z kolekcji Gras, wiszące żyrandole DCW editions In The Tube Solar 6, sofa Fogia Tiki czy krzesła Fermob z kolekcji Luxembourgh, będące reinterpretacją modelu z 1923 roku.
Lobby jest miejscem tworzącym społeczne życie hotelu. Znajdują się tutaj dwa stoły do samodzielnego zameldowania i pracy, jedenaście kameralnych miejsc spotkań ze stolikiem kawowym i fotelami oraz bar połączony z recepcją. Lobby naturalnie łączy się ze strefą konferencyjną oraz restauracją Greenhouse.
Dobre samopoczucie gości
Vienna House Mokotow Warsaw jest hotelem zlokalizowanym zaledwie dziesięć minut jazdy samochodem od lotniska. Jego oferta została przygotowana z myślą o komforcie i potrzebach osób, które doceniają nowoczesne rozwiązania technologiczne, dbają o zdrowie i środowisko. Goście mogą zameldować się samodzielnie za pomocą smartfona, zamówić kolację do pokoju przy użyciu hotelowej aplikacji mobile concierge, skorzystać ze śniadania na wynos już od 5:30 rano czy potrenować w sali fitness z widokiem na miasto 24/7.
Wszystkie 164 pokoi zostało wyposażone w duże łóżka z dwoma materacami o wymiarach 1 x 2,1 m oraz w Smart TV z inteligentnym systemem sterowania oraz szeroką ofertą kanałów telewizyjnych w tym HBO, kanały obcojęzyczne oraz dla dzieci. W pokojach superior znajdują się designerskie przelewowe ekspresy do kawy, a w łazience – wanna. 19 pokoi można łączyć z jednym lub dwoma sąsiadującymi, a 6 jest przeznaczone dla alergików.
Specjalnie dla gości biznesowych przygotowano również strefę konferencyjną, która łączy się z lobby. 180 mkw. powierzchni podzielone zostało na trzy sale z możliwością łączenia oraz boardroom. Wszystkie mają wysokie okna od podłogi do sufitu, nowoczesny sprzęt technologiczny oraz oferują kreatywne rozwiązania konferencyjne. Goście mogą również korzystać z 50 miejsc w parkingu podziemnym.
Farmerski koncept kulinarny
Restauracja Greenhouse jest „zielona” nie tylko z nazwy. Menu bazuje na świeżych produktach od lokalnych producentów – zarówno jeżeli chodzi o roślinne, jak i mięsne specjały. W karcie znajdziemy zarówno tatar z buraków i wołowiny, sałatkę z cytrynowego jarmużu i oryginalny sznycel wiedeński, talerz grillowanych, sezonowych warzyw i wyśmienite steki. Wołowina, z której są one przygotowywane, pochodzi od lokalnego farmera, leżakuje w specjalnej lodówce, a następnie jest grillowana w temperaturze 800 stopni. W menu lunchowym restauracja Greenhouse postawiła na modne bowle. Każdego dnia szef kuchni proponuje inny zestaw bazujący na zbożach i świeżych warzywach.
Śniadania to znak rozpoznawczy Vienna House i nie inaczej jest w nowym warszawskim hotelu. Są inspirowane wizytami na rynku, gdzie kupuje się sezonowe produkty i lokalne specjały. Świeże soki i koktajle, domowe przetwory, takie jak marynowane warzywa i dżemy, kiszonki, regionalne pieczywo oraz aromatyczna kawa z ekspresu dostępne są dla gości codziennie do godz. 10:00, w weekendy aż do 11:00 i w sezonie letnim można się nimi delektować na zacisznym tarasie w stylu włoskiego placu.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.