Wakacyjne Podróże Kulinarne sieci Pietrak

Udostępnij artykuł

– W związku z coraz większym zainteresowaniem imprezami w ramach „Wakacyjnych Podróży Kulinarnych Dookoła Świata” na przestrzeni trzech lat postanowiliśmy również i w tym roku kontynuować nasze wakacyjne wojaże kulinarne w plenerze. To już czwarty raz w historii polskiej gastronomii sami goście w sposób tak bezpośredni i namacalny będą mogli wyrażać swoją opinię na temat degustowanych potraw – informuje Izabela Nawrocka z działu marketingu organizatora, sieci Hoteli Pietrak.

Raz w miesiącu, przez całe lato, w sobotni wieczór, w ogrodach hotelu Adalbertus, zaproszeni goście będą mieli okazję obserwować, jak powstają dania z różnych zakątków świata, a następnie ocenić je pod względem smaku. Odbędą się cztery pokazy, których tematyka jest następującą:
Spotkanie 1. Kuchnia amerykańska – 12 czerwca,
Spotkanie 2. Kuchnia portugalska – 17 lipca,
Spotkanie 3. Kuchnia niemiecka – 14 sierpnia,
Spotkanie 4. Kuchnia kresowa – 4 września.

Podczas każdego z pokazów, kucharze zaprezentują: 4-5 przystawek, dwie zupy, 4-5 dań głównych oraz dwa desery. Wszystkie potrawy będą degustowane podczas spotkania.
– Naszym celem będzie stworzenie klimatu, zachęcającego do bliższego poznania kultury danego kraju, a tym samym do wzbogacenia kulinarnych kompetencji naszych gości, dlatego też oprócz gotowania przewidzieliśmy krótką prelekcję specjalnych gości, którzy przybliżą uczestnikom spotkania kulturę jak i muzykę z danego kraju – dodaje Izabela Nawrocka.

Wśród zaproszonych gości będą reprezentanci ogólnopolskich mediów branżowych, osobistości reprezentujące miejskie władze Gniezna, Wągrowca i Trzemeszna, władze powiatu, reprezentanci Urzędu Marszałkowskiego, Kurii Metropolitalnej, a także właściciele zaprzyjaźnionych firm i stali goście.

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 25.05.2010
Aktualizacja: 25.05.2010