– W związku z coraz większym zainteresowaniem imprezami w ramach „Wakacyjnych Podróży Kulinarnych Dookoła Świata” na przestrzeni trzech lat postanowiliśmy również i w tym roku kontynuować nasze wakacyjne wojaże kulinarne w plenerze. To już czwarty raz w historii polskiej gastronomii sami goście w sposób tak bezpośredni i namacalny będą mogli wyrażać swoją opinię na temat degustowanych potraw – informuje Izabela Nawrocka z działu marketingu organizatora, sieci Hoteli Pietrak.
Raz w miesiącu, przez całe lato, w sobotni wieczór, w ogrodach hotelu Adalbertus, zaproszeni goście będą mieli okazję obserwować, jak powstają dania z różnych zakątków świata, a następnie ocenić je pod względem smaku. Odbędą się cztery pokazy, których tematyka jest następującą:
Spotkanie 1. Kuchnia amerykańska – 12 czerwca,
Spotkanie 2. Kuchnia portugalska – 17 lipca,
Spotkanie 3. Kuchnia niemiecka – 14 sierpnia,
Spotkanie 4. Kuchnia kresowa – 4 września.
Podczas każdego z pokazów, kucharze zaprezentują: 4-5 przystawek, dwie zupy, 4-5 dań głównych oraz dwa desery. Wszystkie potrawy będą degustowane podczas spotkania.
– Naszym celem będzie stworzenie klimatu, zachęcającego do bliższego poznania kultury danego kraju, a tym samym do wzbogacenia kulinarnych kompetencji naszych gości, dlatego też oprócz gotowania przewidzieliśmy krótką prelekcję specjalnych gości, którzy przybliżą uczestnikom spotkania kulturę jak i muzykę z danego kraju – dodaje Izabela Nawrocka.
Wśród zaproszonych gości będą reprezentanci ogólnopolskich mediów branżowych, osobistości reprezentujące miejskie władze Gniezna, Wągrowca i Trzemeszna, władze powiatu, reprezentanci Urzędu Marszałkowskiego, Kurii Metropolitalnej, a także właściciele zaprzyjaźnionych firm i stali goście.