Warszawski The Roots Bar & More wyróżniony przez World’s 50 Best

Udostępnij artykuł
To pierwszy w historii bar z Polski, który trafił do elitarnego grona najlepszych barów świata. W gronie wyróżnionych w kategorii restauracji znalazły się lokale Atelier Amaro, Senses, Dyletanci i Water & Wine.

Warszawski koktajl bar The Roots został wyróżniony przez prestiżowy ranking World’s 50 Best w kategorii 50 Best Discovery. Jest to pierwsze w historii Polski wyróżnienie, dzięki któremu lokal trafia do światowej elity. World 50 Best to wydarzenie na miarę pierwszej w historii naszego kraju gwiazdki Michelin w kategorii restauracji. Wśród nagrodzonych w rankingu oprócz The Roots znalazły się najlepsze bary świata, w tym londyński American Bar czy nowojorski Dante, które wyróżniają się unikalnym konceptem, najlepszym serwisem oraz światowej klasy koktajlami.

To wyjątkowe wyróżnienie dla nas ale również bardzo dobry znak, że polski koktajl bar został dostrzeżony wśród gastronomicznych i koktajlowych elit. To kolejny krok do wzrostu popularności turystyki kulinarnej i zainteresowania polskim rynkiem gastronomicznym, który z roku na rok stale podnosi swoją jakość i dogania światową czołówkę – mówi Tomasz Małek, barmański mistrz świata w stylu flair z wyróżnionego The Roots Cocktail Bar.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

50 Best Discovery jest nowym projektem, organizowanym przez World 50 Best Bars i World 50 Best Reastaurants, oferującym możliwość wyszukiwania najlepszych restauracji i barów świata. Tym co wyróżnia „50 Best Discovery” spośród najważniejszych tego typu wydarzeń jest fakt, że nie stoją za nim anonimowi inspektorzy, tylko wybitne osobistości gastronomicznego świata – szefowie barów, szefowie kuchni, najlepsi barmani, krytycy kulinarni, dziennikarze oraz uznani specjaliści z branży, stanowiący kapitułę 50 Best Restaurant i 50 Best Bars. Łącznie ponad 1 600 międzynarodowych ekspertów z 70 państw odwiedzających każdego roku dziesiątki tysięcy punktów gastronomicznych na całym świecie. Aby znaleźć się na 50 Best Discovery należy uzyskać znaczną liczbę głosów podczas dorocznego głosowania na 50 Best Bars i 50 Best Restaurants.

Oprócz The Roots w kategorii barów, w tegorocznym rankingu 50 Best Discovery znalazły się także polskie restauracje – Atelier Amaro, Senses, Dyletanci i Water & Wine.

Koktajl Bar The Roots powstał w 2016 roku przy Pl. Teatralnym w Warszawie i jest jednym z elementów Domu Wódki, w ramach którego działają także pierwsze w Polsce Muzeum Wódki oraz wielokrotnie nagradzana restauracja Elixir. Wyróżniony koktajl bar specjalizuje się w historii barmaństwa, oryginalnych sezonowych koktajlach oraz międzynarodowych klasykach. Autorskie menu koktajlowe zmieniane jest wraz z porami roku i zawsze w oparciu o jak największą ilość polskich regionalnych produktów. Za sterami baru stoi wielokrotny mistrz świata w sztuce flair, Tomasz Małek, który swoje koktajlowe doświadczenie zdobywał pracując i podróżując po całym świecie.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 27.11.2019
Aktualizacja: 28.11.2019