Warszawskie restauracje odznaczone certyfikatem Restaurants from Spain

Udostępnij artykuł

Hiszpańska gastronomia jest jednym z fundamentów hiszpańskiej kultury i może być ważnym elementem promocji państwa za granicą. By uhonorować te restauracje, które potrafią przenieść gości w prawdziwie hiszpański klimat powstał certyfikat Restaurants from Spain. To międzynarodowy znak jakości, wyróżniający lokale, które oferują swoim gościom autentycznie hiszpańskie produkty oraz prawdziwą kuchnię wysokiej jakości. Restauracje, które zostały wyróżnione to: Sobremesa Tapas Bar, Tres Toros, Sol y Sombra.

To lokale z prawdziwie hiszpańską duszą, tworzone przez ludzi zafascynowanych Hiszpanią i serwujące swoim gościom prawdziwie hiszpańską kuchnię. Ludzie tworzący restauracje z certyfikatem Restaurants from Spain to prawdziwi ambasadorzy hiszpańskiej kultury kulinarnej za granicą, a goście mogą cieszyć się autentyczną kuchnią hiszpańską nie wyjeżdżając ze swojego kraju. Goście restauracji z certyfikatem Restaurants from Spain, mogą być pewni, że szef kuchni posiada kwalifikacje do przygotowywania hiszpańskich potraw i stosuje hiszpańskie przepisy, w kuchni używa się oryginalnych produktów z Hiszpanii, w tym hiszpańskiej oliwy z oliwek virgen extra, serów czy szynki i wędlin z Hiszpanii, personel doskonale zna kartę i koncepcję restauracji, hiszpańskie potrawy i wina stanowią większość oferty restauracji.

Certyfikat Restaurants from Spain przyznawany jest według obiektywnych i przejrzystych zasad przez komitet certyfikacyjny w Hiszpanii. Złożony z hiszpańskich instytucji i stowarzyszeń, takich jak Królewska Akademia Gastronomiczna, hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Ministerstwo Gospodarki, Rada Apelacyjna Wina Sherry. Także Hiszpańska Federacja Wina, Przewodnik kulinarny REPSOL, Interporc i Rada Turystyki Kastylii-La Manchy.

Do tej pory certyfikat Restaurants from Spain otrzymało 150 restauracji na całym świecie. To miejsca z wielu bliskich o odległych zakątków: od Wielkiej Brytanii, Belgii, Holandii, Irlandii. Niemiec po Singapur, Chiny, Stany Zjednoczonych, Meksyk czy Japonię. Kolejne restauracje czekają na certyfikację. Dotychczas w Polsce dotychczas wyróżniona była tylko restauracja Euskadi z Krakowa.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 26.10.2022
Aktualizacja: 26.10.2022