Wreszcie przyszedł czas na świeże składniki, z których możemy czarować. Ten okres roku lubię najbardziej. Czosnek niedźwiedzi, szparagi, pierwsze ogórki małosolne, młoda kapusta – to smaki na których zbudowaliśmy najnowszą odsłonę karty – opowiada Szymon Bracik, szef kuchni katowickiej restauracji.

W nowej karcie Śląskiej Prohibicji znajdziemy wiele ciekawych dań. Rozszerzył się znacznie wachlarz przystawek. Oprócz lekkiej odsłony tatara z ogórkiem małosolnym i pistacjami możemy znaleźć prohibicyjną interpretację bliskowschodniego labneha, sznitę z gęsiną, klasyczne szparagi z beszamelem ale też troć w towarzystwie guacamole.
Polecam skosztować nasz chłodnik z sałaty z dodatkiem kawioru z pstrąga! W karcie znajdziecie go pod nazwą Święto Wiosny. I to rzeczywiście idealnie odzwierciedlające określenie. Ta zupa to prawdziwa eksplozja wiosennych aromatów – chwali Aleksandra Mucha, dyrektor Śląskiej Prohibicji.
Dla tradycjonalistów – rolada z modrą kapustą czyli śląski klasyk, golonka pieczona w ciemnym piwie i pierogi z kaczką – stałe pozycje menu Śląskiej Prohibicji. A co wśród nowości dań głównych? Sola Dover w sosie z cydru, polik wołowy z młodą kapustą, sezonowany schab wieprzowy z szafy do sezonowania stojącej w prohibicyjnym kąciku win, czy niezwykle delikatny kurczak paderbornski ze szparagami. A dla roślinożerców kluski z truflami, orzeźwiające sałatki i grillowana cukinia w towarzystwie burraty.

I jeszcze nowe desery! – krzyczy do nas z cukierni Martyna Widera – pastry chef Śląskiej Prohibicji. – Zapraszam na Sycylię – naszą interpretację kultowych włoskich lodów w brioszce i oczywiście na naszą bezę tym razem w miętowo-egzotycznych aromatach.
Nowych słodkości można spróbować w klimatycznym ogrodzie restauracji.
Źródło: Śląska Prohibicja
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.