Wrocławskie hotele z własną pasieką

Udostępnij artykuł
Hotele marek AccorHotels, od lat zaangażowane w program Planet21, postanowiły aktywnie włączyć się w pomoc dla pszczół i stworzyć własną hotelową pasiekę.

Marka zdecydowała się na własną pasiekę, by realizować założenia Planet21. W ramach programu chce  podnosić świadomość ekologiczna zespołów hotelowych. Dodatkowo także zwrócić uwagę na ogromną rolę pszczół w ekosystemie oraz zatrważające wyniki dot. zmniejszania się populacji pszczół (raport Greenpeace „Nie tylko miód” z 2015 roku).

ŚWIAT HOTELI
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO HOTELARZY
> link do aktualnego numeru <

Realizacja pomysłu poza hotelem
Idea projektu odnoszącego się do ratowania pszczół pojawił się w 2017 roku,  po pojawieniu się wielu publikacji na temat wspierania, bądź zakładania pasiek przez wielkie sieci hotelowe na całym świecie. Mając na uwadze charakter projektu oraz lokalizację siedmiu hoteli, usytuowanych w większości w centrum miasta, równie ważną kwestią było zachowanie najwyższych standardów bezpieczeństwa w otoczeniu. Marka postanowiła zrealizować pomysł poza terenem hoteli.

Wybór pasieki
Spośród kilku wyselekcjonowanych pasiek, wybrała pasiekę Marcina Musiałczyka. Jest on wyjątkowym pasjonatem i profesjonalistą który pszczelarstwem zaczął się zajmować już jako 13-latek. Korzystał z doświadczenia  wuja praktyka-pszczelarza. Musiałczyk nie tylko prowadzi własną pasiekę, ale także aktywnie działa w Dolnośląskim Związku Pszczelarzy. Wciąż się szkoli, uczestniczy w konferencjach, chętnie prowadzi warsztaty dla dzieci i zajęcia dydaktyczne dla dorosłych. Dodatkowo zajmuje się projektowaniem ogrodów i pielęgnacją oraz doborem odpowiednich gatunków roślin miododajnych.

Jeden ul = jeden hotel
30 lipca 2018 roku, w pasiece Marcina Musiałczyka zlokalizowanej na obrzeżach Wrocławia, stanęło pierwszych siedem uli zakupionych przez wrocławskie hotele. Każdy ul jest pszczelim hotelem odpowiadającym każdemu  hotelowi. Jest ul Sofitel Wrocław Old Town, ule Novotel Wrocław Centrum i Novotel Wrocław City, ul Mercure Wrocław Centrum, ul ibis Wrocław Centrum, ule ibis budget Wrocław Południe oraz ibis budget Wrocław Stadion.

W ramach współpracy od września w każdym z hoteli organizowane będą animacje podczas śniadań,  spotkania z gośćmi, z sąsiadami oraz pracownikami. Podczas nich pszczelarz opowiadać będzie, dlaczego tak ważne jest w obecnej dobie dbanie o populację pszczół oraz jakie korzyści przynosi to naszemu środowisku i zdrowiu.

Hotel z własnym miodem
Miód AccorHotels Wrocław jest w specjalnie dedykowanych opakowaniach wraz z historią wrocławskiego projektu w postaci książeczki. Będzie urozmaicał ofertę śniadań, ale także będzie uzupełnieniem oferty upominkowej dla gości. Goście hotelowi będą mogli kupić miód w hotelowych butikach.

Kolejnym etapem projektu będzie monitorowanie pszczelich rodzin on-line – ten nietypowy pomysł zrodził sie od monitorownia bocianów. Projekt zakłada, aby  poprzez bezpośredni przekaz internetowy obrazu na monitory umiejscowione w każdym lobby we wrocławskich hotelach wzbudzały zainteresowanie, angażowały Gości oraz uświadamiały jak ważne jest nasze środowisko naturalne.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.08.2018
Aktualizacja: 09.08.2018