Poznaliśmy skład Poland National Culinary Team Junior, która w przyszłym roku wystartuje w Pucharze Świata w Luksemburgu. Do kadry powołana została zwyciężczyni tegorocznej edycji konkursu Chefs en Or, organizowane przez Transgourmet i Selgros – Natalia Kalenik z Białegostoku. Do zespołu trafiła po eliminacjach zorganizowanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), które odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Młodzi kucharze z całej Polski rywalizowali w formule black box, pracując pod presją czasu i oczu jury złożonego z doświadczonych szefów kuchni, takich jak Bartosz Peter, Sebastian Krauzowicz czy Kurt Scheller. Spośród kandydatów wyłoniono trzynastu młodych kucharzy oraz siedmioro asystentów – w tym Natalię, która pokazała swoje umiejętności, wygrywając tegoroczną edycję konkursu Chefs en Or.
Natalia to osoba, która od razu przyciąga uwagę – nie tylko umiejętnościami, ale też podejściem do pracy. Ma w sobie spokój, skupienie i prawdziwą pasję do gotowania. Widać, że chce się uczyć i rozwijać, a przy tym świetnie odnajduje się w zespole. Jestem przekonany, że wniesie dużo dobrego do tej drużyny– mówi Bartosz Peter, trener kadry, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Udział w kadrze narodowej to dla Natalii kolejne wyzwanie i okazja do zdobycia cennego doświadczenia – tym razem w pracy zespołowej na poziomie międzynarodowym, u boku najlepszych młodych kucharzy z całej Polski.
Transgourmet i Selgros pełnią rolę strategicznych partnerów Poland National Culinary Team Junior oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC). Wszystkie treningi kadry odbywają się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, który zapewnia młodym kucharzom profesjonalne warunki do rozwoju. Partnerzy odpowiadają również za kompleksowe zaopatrzenie drużyny we wszystkie niezbędne produkty, wspierając przygotowania do występu na arenie międzynarodowej.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2025
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Zakwalifikowani kucharze – kadra juniorów: Jan Dróżdż – Warszawa, Dawid Cieśliński – Poznań, Natalia Pintera – Łódź, Anna Piskorz – Warszawa, Jacek Mania – Poznań, Mateusz Wilczewski – Gdańsk, Jacek Woźny – Poznań, Marcin Klóska – Gorzów, Robert Szczałba – Kraków, Bartosz Sokołowski – Kołobrzeg, Karolina Loba – Warszawa, Leon Tyrała – Kielce.
Asystenci: Joanna Kaniecka – Kielce, Natalia Kalenik – Białystok, Michał Jerzak – Warszawa, Franciszek Kaczmarski – Warszawa, Bartłomiej Drewnowski – Warszawa, Daniel Mróz – Zgorzelec, Aleksandra Taradejna – Warszawa.
Źródło: Transgourment
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.