Znamy wyniki Plebiscytu Gości Restaurant Week

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] Rekordowe 135 tys. gości Restaurant Week spotkało się przy wspólnym stole w tegorocznej edycji Festiwalu. Po wizycie w jednej z ponad 400 restauracji w kraju mieli szansę na ocenienie dania, obsługi i atmosfery w ramach  największego Plebiscytu restauracyjnego w Polsce. Jak kształtują się wyniki? W klasyfikacji ogólnej na podium znalazły się kolejno restauracje Fellini (Gdańsk), Forum Kulinarne (Wrocław) i Wina Dajcie (Rzeszów).

Plebiscyt Gości Restaurant Week jest największym plebiscytem restauracyjnym w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście – aktywni amatorzy restauracyjnych doświadczeń i autorskiej kuchni. Mogli oceniać restauracje w kilku kategoriach – przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja. W tej najbardziej obiektywnej platformie oceny restauracji w Polsce nagrody i wyróżnienia otrzymało ponad 100 restauracji. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została gdańska restauracja Fellini. Na drugim miejscu znalazło się wrocławskie Forum Kulinarne, a trzecie miejsce na podium zajęło rzeszowskie Wina Dajcie. Oprócz uznania ze strony gości restauracje otrzymają również atrakcyjne nagrody.

Oto ranking najlepszych restauracji w Polsce oraz w poszczególnych regionach:

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
I MIEJSCE  W POLSCE: Fellini (Gdańsk)
II MIEJSCE W POLSCE: Forum Kulinarne (Wrocław)
III MIEJSCE W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel & SPA****) (Łódź)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Palmyra (Szczecin)
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Concordia Taste Wrocław (Wrocław)
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Hewelke Restaurant & Bakery (Gdańsk)
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: La Forchetta na nowo (Kraków)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)

WYNIKI REGIONALNE

BIAŁYSTOK
I MIEJSCE: Koku Sushi Antoniuk
II MIEJSCE: Kwestia Czasu
III MIEJSCE: Talerz Smaku
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kwestia Czasu
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZY DESER: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Świętojańska 21
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Oranżeria w Hotelu Branicki
NAJLEPSZY DEBIUT: Bona Me w Hotelu Mercure
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kwestia Czasu

CZĘSTOCHOWA
I MIEJSCE: Kredens
II MIEJSCE: Gospoda Kwaśnica
III MIEJSCE: ArcheVita
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kredens
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kredens
NAJLEPSZY DESER: Gospoda Kwaśnica
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Kredens
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ecru Restaurant & Caffe
NAJLEPSZY DEBIUT: ArcheVita
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Gospoda Złoty Garniec

KRAKÓW
I MIEJSCE: La Forchetta na nowo
II MIEJSCE: Garnish Food & Wine
III MIEJSCE: Esterante
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kluska na Placu
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: La Forchetta na nowo
NAJLEPSZY DESER: Garnish Food & Wine
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Halicka Eatery & Bar
NAJLEPSZA OBSŁUGA: William Rabbit & Co – Magic Spot
NAJLEPSZY DEBIUT: La Forchetta na nowo
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Brasserie Olympique

LUBLIN|
I MIEJSCE: Matsu Sushi
II MIEJSCE: Małe Indie
III MIEJSCE: Sweet & Spicy Restauracja Indyjska
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Matsu Sushi
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Małe Indie
NAJLEPSZY DESER: Perłowa Pijalnia Piwa
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Locomotiva
NAJLEPSZA OBSŁUGA: MOJO Kuchnia & Przyjaciele
NAJLEPSZY DEBIUT: Matsu Sushi
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Mercure

ŁÓDŹ
I MIEJSCE: Ramki Restauracja
II MIEJSCE: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
III MIEJSCE: Ryby & Owce
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Gỗ by Ha Long
NAJLEPSZY DESER: Ramki Restauracja
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bagatela Restauracja (Hotel Kolumna Park***)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Ryby & Owce
NAJLEPSZY DEBIUT: Wzorcownia by W. Bober (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Ramki Restauracja

POZNAŃ
I MIEJSCE: Cztery Pory Roku
II MIEJSCE: Restauracja Nadzieja
III MIEJSCE: Hotel Platinum & Restauracja Enjoy
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Restauracja Nadzieja
NAJLEPSZY DESER: M. Mielnik Restauracja
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Dram Bar: Coffee / Kitchen / Cocktails
NAJLEPSZY DEBIUT: Restauracja Nadzieja
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Cztery Pory Roku

RADOM
I MIEJSCE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
II MIEJSCE: Pasja
III MIEJSCE: Kraft Bistro
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kraft Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
NAJLEPSZY DESER: PaTaThai
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pasja
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bonito Sushi & Asian Food
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kraft Bistro

RZESZÓW
I MIEJSCE: Wina Dajcie
II MIEJSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów
III MIEJSCE: Stary Browar Rzeszowski
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Okovita
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Stary Browar Rzeszowski
NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Patio – Grand Hotel Rzeszów
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Wina Dajcie
NAJLEPSZY DEBIUT: Okovita
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Patio – Grand Hotel Rzeszów

SILESIA
I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
II MIEJSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
III MIEJSCE: SZTOS – resto & music & bar (Sosnowiec)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Winestone (Katowice)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZY DESER: Momento di Felicita (Siemianowice Śląskie)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Food & Ball by Arkadiusz Milik (Katowice)
NAJLEPSZY DEBIUT: SZTOS – resto & music & bar (Sosnowiec)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Ważne Miejsce (Katowice)

SZCZECIN
I MIEJSCE: Palmyra
II MIEJSCE: Sushi & Pizza House
III MIEJSCE: Boskie Ciao
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Sushi & Pizza House
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Boskie Ciao
NAJLEPSZY DESER: Palmyra
NAJLEPSZA ATMOSFERA: VA BANQUE
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Przełomy Bistro Kafe
NAJLEPSZY DEBIUT: Sushi & Pizza House
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Chief by the Kitchen

TRÓJMIASTO
I MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
II MIEJSCE: Endi Wine House
III MIEJSCE: Hewelke Restaurant & Bakery
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Endi Wine House
NAJLEPSZY DESER: Pelican (Sopot)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Luis Mexicantina
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Hewelke Restaurant & Bakery
NAJLEPSZY DEBIUT: Hewelke Restaurant & Bakery
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Spożywczy Food & Drinks (Gdańsk)

WARMIA I MAZURY
I MIEJSCE: Rukola
II MIEJSCE: Browar Chmury (Giżycko)
III MIEJSCE: Prosta 38 (Olsztyn)
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hotel Pirat (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Rukola
NAJLEPSZY DESER: Prosta 38 (Olsztyn)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Browar Chmury (Giżycko)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Imbirowy Sad
NAJLEPSZY DEBIUT: Tafla
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Prosta 38 (Olsztyn)

WARSZAWA
I MIEJSCE: HOŻA Argentine Steakhouse
II MIEJSCE: Żywa Kuchnia
III MIEJSCE: LAS – Lokalna Atrakcja Stolicy
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Port Royal MINI
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Żywa Kuchnia
NAJLEPSZY DESER: Mozaika Restauracja
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ORZO Powiśle
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Szara Eminencja x Piaseczno
NAJLEPSZY DEBIUT: Der Elefant
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Wolna Europa

WROCŁAW
I MIEJSCE: Forum Kulinarne
II MIEJSCE: Cimone
III MIEJSCE: Piwnica Świdnicka
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Piwnica Świdnicka
NAJLEPSZY DESER: Cimone
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Concordia Taste Wrocław
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZY DEBIUT: Korill180
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Piwnica Świdnicka

Źródło: Restaurant Club

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 15.12.2022
Aktualizacja: 15.12.2022