13 października w Hotelu Warszawa odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria przyznawanych przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX – przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną
z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
LAUREACI AIG PRIX 2023:
- Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
Mateusz Suliga, Artesse, H15 Luxury Palace (Kraków) - Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Andrzej Strzelecki, Arco by Paco Perez (Gdańsk) - Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika
Iga Sarzyńska-Komorowska, Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń (Toruń)
- Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
Ewa Michalska, “Dzikie Historie” - Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
Joanna Ślusarczyk, Cristian Gadau – The Best Chef
ARS COQUINARIA – LAUREACI 2023:
Nagrody dla “Przyjaciół Smaku” – tych, którzy w wyjątkowy sposób przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii.
- Ewa Leja
- Robert Makłowicz
- Robert Mazurek
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody Szefa Przyszłości – Mateusza Suligi z krakowskiej restauracji Artesse w hotelu H15 Luxury Palace, który wraz z szefem restauracji Warszawska – Dariuszem Barańskim i jego zespołem, przygotowali specjalnie na tę okazję wyjątkową kolację degustacyjną. Za selekcję win odpowiadał natomiast laureat nagrody Sommeliera – Andrzej Strzelecki z gdańskiej restauracji Arco by Paco Perez.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Źródło: Akademia Gastronomiczna w Polsce
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione