Plakiety Michelin wręczone. Ceremonia inna niż zwykle

Udostępnij artykuł
W piątek 18 grudnia na terenie Olivii Business Centre w Gdańsku odbyła się ceremonia wręczenia wyróżnień międzynarodowego przewodnika kulinarnego. Uroczystość poprowadził ekspert kulinarny Mikołaj Rey, a nagrody wręczał partner przewodnika Michelin w Polsce, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz sekretarz generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej w Paryżu Maciej Dobrzyniecki.

Przewodnik istnieje od 120 lat, jednak rok temu nikt z nas nie przypuszczał, co nam przyniesie rok 2020. Co przyniósł, wszyscy bardzo dobrze wiemy. Wielu naszych przyjaciół na całym świecie ucierpiało przez sytuację pandemiczną, wielu musiało kompletnie zmienić swój koncept kuchni. Kilkunastu naszych przyjaciół w Polsce również dotknęła ta sytuacja, jednak w tak doniosłym dniu cieszmy się z tej uroczystości, cieszmy się, że jesteśmy wszyscy razem. Łączę się z Wami z Gdańska, miasta Solidarności i tym przesłaniem solidarności chciałbym się z Wami wszystkimi podzielić: wszyscy obecnie powinniśmy solidarnie się wspieraćw czasie otwarcia uroczystości Maciej Dobrzyniecki nawiązał do sytuacji, w jakiej środowisko gastronomii znalazło się w ostatnich miesiącach.

Drodzy szefowie, Droga społeczności gastronomiczna. Ograniczenia w przemieszczaniu się powodują, że nie mogę być z Wami na miejscu, jednak jest nam niezmiernie miło, że w ten zdigitalizowany sposób możemy świętować wspólnie z Wami i pogratulować aż 37 restauracjom tegorocznych wyróżnień. Wszyscy mierzymy się z bezprecedensowymi wyzwaniami, ale wszyscy jesteśmy pod wrażeniem odwagi i wytrwałości, jaką prezentujecie. Nawet jeżeli 2020 rok był trudny, to Wasza pasja i talent zrobiła niesamowite wrażenie na naszych inspektorach. Z 30 edycjami na całym świecie i 15 tyś. restauraciami, przewodnik Michelin tworzy wyjątkową społeczność szefów kuchni i zespołów restauracji, która czymś w rodzaju wielkiej rodziny i czekamy na moment, kiedy będziemy mogli wszystkich Was ponownie zobaczyć. Trzymajcie się zdrowo i przyjmijcie życzenia Dobrych Świąt Bożego Narodzeniasłowa wsparcia dla polskiego środowiska gastronomicznego skierował również Tommy Maussin, wice prezydent, global director przewodnika Michelin.

Za 2020 rok wyróżnienia zostały wręczone szefom kuchni i restauratorom w trzech kategoriach: sztućce Michelin, Bib Gourmand oraz Gwiazdki Michelin.

1 komplet sztućców otrzymały:

Restauracje z Warszawy: Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek, Piotr Popiński i Restauracja Eliksir z szefem kuchni Michałem Szcześniakiem; Grzegorz Zięba, restauracja Kieliszki na Próżnej; Piotr Wójcik, Koneser Grill; Dariusz Baranski, restauracja Warszawska; Piotr Ziętara z restauracji Winosfera.

Restauracje z Krakowa: Dmitry Poleszuk szef restauracji Bianca; Edward Gorzkowicz z Enoteca Pergamin; Monika Turaszewicz, restauracja Farina; Wołodia Selepryma, szef restauracji Hana Sushi; Daniel Myśliwiec, Agata Sikora z restauracji Charakter; Małgorzata Fluder z restauracji Kogel Mogel; Tomasz Leśniak z restauracji Nota Resto; Przemysław Bilski, Pod Nosem; Dariusz Mańkowski, Restauracja Szara; Renata Targosz, restauracja Zakładka.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

2 komplety sztućców otrzymali:

W Warszawie Rab­ie Abed Alsalam, restauracja Concept13; Jan Winiarski, restauracja Dyletanci; Beniat Alonzo, szef kuchni Europejski Grill; Andrzej Rudnicki, restauracja Mokotowska 69; Jacek Grochowina, restauracja Nolita; Bartosz Szymczak, restauracja Rozbrat 20.

W Krakowie: Grzegorz Fica, Artur Bień, restauracja Albertina; Grzegorz Bucki, restauracja Amarylis; Miłosz Grabowski, restauracja Pod Różą; Krzysztof Żurek, restauracja Trzy Rybki; Kinga Dyląg, restauracja Szara;

3 komplety sztućców: Marcin Filipkiewicz z restauracji Copernicus w Krakowie.

4 komplety: Anna Andrzejczak, restauracja Amber Room w Warszawie.

Bib Gourmand otrzymały restauracje:

Warszawa: Katarzyna Błońska, Tomasz Cudowski, restauracja Ale Wino; Iwan Sokolik, restauracja Warszawska; Marek Burakowski, Butchery & Wine; Dariusz Barański, restauracja Szóstka.

Kraków: Robert Koczwara, restauracja Fiorentina; Adrian Pycia, bistro Zazi.

Gwiazdki Michelin za rok 2020 zostały wręczone dwóm restauracjom. W Warszawie laur otrzymał Wojciech Modest Amaro i restauracja Atelier Amaro oraz w Krakowie: Przemysław Klima, restauracja Bottigliera 1881.

Wiem, że wszystkich Państwa rozpiera duma i radość, gdyż samo znalezienie się w przewodniku Michelin, a tym bardziej zdobycie wyróżnień czy gwiazdki to spełnienie marzeń restauratorów. Dla nas w Polsce wspaniałą informacją było przyznanie trzeciej gwiazdki w Polsce, którą otrzymała restauracja Bottigliera 1881. Serdecznie gratuluję szefowi kuchni, a zarazem współwłaścicielowi restauracji, Przemysławowi Klimie. To niezwykle trudny czas dla branży gastronomicznej. Obecnie codzienność pełna jest skomplikowanych i trudnych decyzji, codzienność, w której zamiast skupiać się na tym, jak uwieść podniebienie klienta, trzeba skupić się na tym jak przetrwać, jakie działania podejmować, aby nierzadko uratować dzieło życia. Miasto stołeczne Warszawa, stara się reagować, stosować wszystkie dostępne narzędzia, czego wyrazem jest choćby pakiet pomocowy „Warszawa pomaga przedsiębiorcom”. Jeszcze raz serdecznie gratuluję wszystkim wyróżnionym, dziękuję, że Państwo tworzą arcydzieła, którymi wszyscy możemy się rozkoszować, również magicznymi miejscami, które Państwo tworzą. Dla mnie niezwykle istotne jest to, że restauracje mają bardzo ważny miastotwórczy charakter, wzmacniają społeczności, które koncentrują wokół siebie. Są to miejsca atrakcyjne i wyjątkowe i te najlepsze miejsca są wręcz wizytówkami miasta. Za to wszystkim Państwu należą się podziękowania. Serdecznie gratuluję wszystkim wyróżnionym na zakończenie uroczystości gratulacje złożyła Karolina Zdrodowska, dyrektor koordynator z Urzędu miasta stołecznego Warszawy.

Słowa otuchy w obecnych czasach są wyjątkowo potrzebne. Nasza brać gastronomiczna stanęła przed zupełnie nowymi dylematami. Z wcześniejszych trosk o to, jak rozwijać system zarzadzania firmą przyjmującą rezerwacje spływające na kilka miesięcy do przodu, musieliśmy przejść na zarządzanie restauracją w taki sposób, aby jak być zmuszonym jak najmniej osób zwolnić. To były trudne decyzje. Rok 2020 zapamiętamy na długo i wszyscy chcielibyśmy, aby jak najszybciej się skończył, tak, aby rysujący się na horyzoncie koniec pandemii spowodował, że wszyscy znów będziemy mogli się spotykać w restauracjachpowiedział Maciej Dobrzyniecki.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.12.2020
Aktualizacja: 29.12.2020