Artur Grajber nowym szefem kuchni w Masuria Arte

Udostępnij artykuł

Artur Grajber został nowym szefem kuchni luksusowego, butikowego obiektu Masuria Arte, położonego w okolicy Ełku i Augustowa. Artur Grajber w gotowaniu uwielbia wyzwania i połączenia smaków i technik z różnych stron świata, a szczególną estymą obdarza kuchnię polską i rodzime regionalne produkty.

Artur Grajber Masuria Arte

W maju b.r. Artur Grajber rozpoczął współpracę z obiektem Masuria Arte na stanowisku szefa kuchni. Masuria Arte to luksusowe, butikowe miejsce położone w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich, w okolicy Ełku i Augustowa. Na terenie posiadłości znajdują się polski dwór i tradycyjne siedlisko mazurskie, które oferują 16 komfortowych apartamentów, każdy z widokiem na jeziora, łąki i lasy.

Kuchnia Masuria Arte inspirowana jest tradycją, kulturą, naturą, a menu harmonijnie współgra ze zmiennością pór roku. Wielu dostawców produktów posiada Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego. Menu restauracji składa się z dwóch części. Pierwsza to karta stała, składająca się ulubionych dań gości. Druga to menu dnia, które zmienia się codziennie, w zależności od najświeższych dostępnych produktów oraz kreatywności szefa kuchni.

Przykładowe pozycje z menu to sałata z pstrągiem, pomidorami, serem Emilgrana i kaparowym sosem z pieczonym czosnkiem, stek z sezonowanej polędwicy z sosem pieprzowym, frytkami i sezonowymi warzywami czy też krem waniliowy z malinami.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Okładka Nowości Gastronomiczne maj czerwiec 2024 Beata Śniechowska Tomasz Czechowski

O Arturze Grajberze

Artur Grajber urodzony w Warszawie w 1969 r., przygodę z gastronomią rozpoczął od szkoły przy ul. Poznańskiej, gdzie jako uczeń eksperymentalnej klasy miał praktyki w najlepszych warszawskich restauracjach lat 80., nasiąkając miłością do zawodu i jego tradycji oraz poszanowaniem produktu.

W 1999 roku  rozpoczął pracę w pierwszej w Polsce restauracji z kuchnia grecką  Parnas w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu, a już jako szef zmiany brał udział w ponownym otwieraniu Hotelu Bristol (1992 r.). W 1997 roku otwierał jako szef kuchni Restaurację 99 w Warszawie, która zdobyła tytuł restauracji roku w 1998. W roku 2000 r. otwierał pierwszy mini browar i restaurację Soma, również w Warszawie, by od roku 2002 związać się z siecią Starwood. W 2003 roku jako pierwszy szef kuchni Polak otwierał pięciogwiazdkowy sieciowy hotel Westin Warsaw, który otrzymał dwie pod rząd nagrody jako najlepszy hotel sieci Westin w Europie.

Od 2006 do 2016 roku był  szefem kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie, w którym zarządzał ponad 40-osobowym zespołem kuchennym w trzech restauracjach i jedną z największych w Polsce operacją bankietową zarówno wewnętrzną jak i zewnętrzną, organizując imprezy do 5500 osób.

 W sieci Sheraton współpracował przy otwieraniu nowych hoteli w Polsce oraz przez ponad 10 lat nadzorował, obsługiwał i gotował w najmniejszej restauracji w Polsce Chefs Table, mieszczącej się na zapleczu kuchni w Hotelu Sheraton.

Od maja 2017 roku do grudnia otwierał restaurację Genesis w Warszawie i na początku 2018 roku przez kilka miesięcy był naczelnym szefem Belvedere Gourmet Group.

Od lipca 2018 do sierpnia 2019 był szefem kuchni w Hotelu New Skanpol i restauracji Sublima w Kołobrzegu.

Od 1 września przez rok szefem kuchni w hotelu Le Regina Mamaison w Warszawie.

Od  października 2020 roku dołączył do zespołu otwierającego jeden z największych hoteli w południowej Polsce – Hotel Crystal Mountain w Wiśle, następnie został przeniesiony do kolejnego dużego hotelu sieci Górskie Resorty Green Mountain w Karpaczu. Nastepnie był szefem kuchni w największym obiekcie konferencyjno-hotelowym w Polsce – hotelu Double Tree by Hilton w Warszawie.

Następnie realizował swoje zawodowe pasje w MasterLechSport w Poznaniu, gdzie zajmował się organizacją imprez dla Enea Stadion Miejski w Poznaniu.

W gotowaniu uwielbia wyzwania i połączenia smaków i technik z różnych stron świata a szczególną estymą obdarza kuchnię polską i rodzime regionalne produkty, którym nadaje nowoczesny smak i wygląd, szanując jednocześnie tradycję i właściwości produktu. Posiada też zdolności nauczycielskie i kurs pedagogiczny, które nabył w dwunastu różnych projektach unijnych będąc wykładowcą i egzaminatorem -ucząc kucharzy i nauczycieli zawodu.

Źródło: Masuria Arte

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 13.08.2024
Aktualizacja: 13.08.2024