Artur Grajber szefem kuchni w Górskich Resortach

Udostępnij artykuł
Związany od ponad 20 lat z gastronomią, Artur Grajber od października 2020 związany jest z Grupą Górskie Resorty. Do marca br. przygotowywał do otwarcia, pod kątem gastronomii, Crystal Mountain w Wiśle. Natomiast teraz odpowiada za kuchnię w karpackich obiektach – Green Mountain Hotel***** oraz Green Apartments.

Artur Grajber ostatnio, przez nieco ponad rok, związany był z warszawskim hotelem Le Regina.

Artur Grajber urodzony w Warszawie w 1969 roku, przygodę z gastronomią rozpoczął od szkoły na ul. Poznańskiej. Tam, jako uczeń eksperymentalnej klasy odbywał praktyki w najlepszych warszawskich restauracjach lat osiemdziesiątych nasiąkając miłością do zawodu i jego tradycji. W 1989 roku rozpoczął pracę w pierwszej Polsce restauracji serwującą dania kuchni greckiej Parnas w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu. Natomiast już jako szef zmiany brał udział w ponownym otwarciu Hotelu Bristol (1992).

Pasją Artura jest tworzenie: miejsc, smaków, a także zespołu ludzi, którzy zapewnią sukces danemu pomysłowi. Dlatego jako szef kuchni otwierał Restaurację 99 w Warszawie, która zdobyła tytuł Restauracji Roku 1998. Następne uruchomienie, którym przewodził to pierwszy mini browar i restauracja Soma oraz wyzwanie na większą skalę – otwarcie The Westin Warsaw. Pięciogwiazdkowego hotelu sieci Starwood Hotels and Resorts, który otrzymał dwie pod rząd nagrody dla najlepszego hotelu marki Westin w Europie. Artur był pierwszym szefem kuchni – Polakiem w tej prestiżowej grupie hotelowej.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

Od 2006 przez 10 lat był szefem kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie. Zarządzał ponad 40 osobowym zespołem w trzech restauracjach i jednym z największych w Polsce zespołów cateringu zewnętrznego, jak i wewnętrznego organizując imprezy do 5,5 tys. osób. W sieci Starwood współpracował przy otwieraniu nowych hoteli w Polsce (w Krakowie, Poznaniu i Sopocie). Przez dekadę gotował i obsługiwał w najmniejszej restauracji w Polsce „Chefs Table” mieszczącej się na zapleczu kuchni Sheraton Warsaw Hotel. W 2018 roku był naczelnym szefem Belvedere Gourmet Group. Następnie szefem kuchni w Hotelu Newskanpol i restauracji Sublima w Kołobrzegu.

Artur Grajber swoje bogate doświadczenia zdobywał w restauracjach i kuchniach hotelowych, gdzie rozwijał pasje i zainteresowania. Wszystko ukierunkowane było na zdobywanie wiedzy i kształtowanie kulinarnej osobowości. Liczne podróże i praca w międzynarodowym gronie pozwoliły na zintensyfikowanie, a także poszerzenie posiadanej wiedzy i pasji.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 23.04.2021
Aktualizacja: 23.04.2021