Czwarta gwiazdka dla Novotelu Poznań Centrum

Udostępnij artykuł

Novotel Poznań Centrum przeszedł gruntowny remont. Odnowiono pokoje, sale konferencyjne, restauracje i bar, przy recepcji powstał business club. Hotel dysponuje łącznie 480 pokojami. Po remoncie każdy z nich zyskał nowoczesną i przyjazną aranżację, indywidualnie sterowaną klimatyzację, biurko do pracy, telefon z bezpośrednim wyjściem na miasto, minibar, przewodowy i bezprzewodowy internet. Dla gości, dla których problemem jest zmiana strefy czasowej, istotnym udogodnieniem jest możliwość całkowitego zaciemnienia pokoju.

Executive to zupełnie nowy rodzaj pokoi. Na ich wyposażeniu są m.in. ekspresy do kawy Nespresso oraz stacje dokujące do iPhone’ów i iPod’ów, dzięki którym można skorzystać również z funkcji radia lub budzika. Oferta pokoi executive obejmuje również wykonywanie darmowych rozmów lokalnych.

W czasie prac w hotelu Novotel Poznań Centrum gruntownie przebudowano sale konferencyjne. Obie zostały na nowo urządzone. Wielkie okna wychodzą na Stary Browar – poznańskie centrum handlowe, sztuki i biznesu. Sale można łączyć i zorganizować w nich bankiet nawet na tysiąc osób – to największe pomieszczenia konferencyjne w mieście. Można je także przedzielić dźwiękoszczelnymi ściankami, co przed remontem było niemożliwe. Sale wyposażono w nowoczesny sprzęt nagłaśniający i oświetlenie, które pozwala je zaaranżować w zależności od charakteru organizowanej imprezy czy konferencji.

Specjalnie dla stałych klientów korporacyjnych i VIP-ów w hotelu Novotel Poznań Centrum urządzono business club. To przeszklone pomieszczenie przy głównej recepcji, gdzie goście mogą odpocząć na wygodnych kanapach, orzeźwić się zimnym napojem lub napić kawy z ekspresu, poczytać gazetę. Business club jest także wyposażony w stoliki, krzesła, duże biurko i dostęp do internetu. Ma też własną recepcję, która daje możliwość zameldowania się w hotelu bez oczekiwania w recepcji głównej.

Po gruntownej przebudowie główna restauracja hotelowa oraz bar znajdują się blisko siebie. Nowością jest oddzielna restauracja – śniadaniowa. Jednocześnie może w niej zjeść posiłek ponad 500 osób. Szef kuchni w hotelu Novotel Poznań Centrum – Rafał Borys serwuje gościom potrawy kuchni regionalnej i międzynarodowej. Są wśród nich również dania ekologiczne, przyrządzane w ramach nowej koncepcji kulinarnej – o nazwie NoVo. Posiłki przygotowywane są tylko ze świeżych produktów, często pochodzących z farm organicznych, nie używa się zupełnie półproduktów.

Novotel to marka hoteli trzy- i czterogwiazdkowych. Na świecie działa ich prawie 400 w 58 krajach, w tym 11 w Polsce. Novotel to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek hotelowych na świecie. Należy do sieci Accor. W Polsce hotelami Novotel zarządza Grupa Hotelowa Orbis, której Accor jest głównym akcjonariuszem.

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 27.04.2010
Aktualizacja: 27.04.2010