Czy Gwiazdki Michelin zawitają do Gdańska?

Udostępnij artykuł
W drugiej połowie roku Olivia Star – najwyższy budynek w Polsce Północnej, będący częścią Olivia Business Centre – otwiera kolejne przestrzenie, które podkreślą rolę, jaką centrum pełni od lat. Na najwyższych kondygnacjach przygotowywane są nowe miejsca. Na piętrze 33. powstanie restauracja Arco, którą prowadzić będzie jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie – Paco Perez.

Prowadzone przez Paco Pereza restauracje zlokalizowane są w największych miastach Europy i dotychczas zostały wyróżnione sześcioma prestiżowymi Gwiazdkami Przewodnika Michelin. Jego najnowszy projekt gastronomiczny otwarty został w ubiegłym roku w Manchestrze wspólnie ze sławnym trenerem zespołu Manchester City – Pepem Guardiolą. Ambicją Paco Pereza jest stworzenie restauracji, która skieruje uwagę miłośników sztuki kulinarnej na Gdańsk i Pomorze.

– Klimat Arco ma pozwolić gościowi restauracji poczuć, że nad każdym etapem jego wizyty czuwają absolutnie wybitni eksperci w swoim fachu – deklaruje Krzysztof Dembek, dyrektor odpowiedzialny za projekt. – Mistrz osobiście sprawuje pieczę nad wszystkimi etapami projektowania i selekcji poszczególnych elementów wystroju wnętrz, zastawy stołowej i dodatków, które wypełnią restaurację. Do współpracy przy tym projekcie zaprosił swoich sprawdzonych partnerów, z pomocą których otwierał wcześniejsze restauracje – dodaje Krzysztof Dembek.

Projekt wnętrz Arco wyszedł spod kreski pracowni Tarruella Trenchs Studio, specjalizującej się w projektowaniu najbardziej wyrafinowanych restauracji na całym świecie. Pracownia dba o stosowanie najwyższej klasy materiałów wykończeniowych, które najczęściej projektowane są na indywidualne zamówienie przez niewielkie manufaktury, co powoduje, że każde wnętrze ma swój niepowtarzalny charakter. Wystrój restauracji ma być utrzymany w duchu niezobowiązującej elegancji i nawiązywać do słonecznej atmosfery śródziemnomorskiej w swoim najlepszym wydaniu. Znajdą się w niej naturalne materiały: kamień, drewno, a dominującą paletą kolorów będą barwy ziemi z akcentami hiszpańskimi i jej typowymi elementami architektury. Całość wystroju ma dawać okazję do doznania ciepła i gwaru znanego chociażby z ulic Barcelony oraz przypomnieć nam klimat wakacji spędzanych na słonecznym południu Europy.

 

Paco Perez bardzo starannie dobiera lokalizacje swoich restauracji dlatego Arco przygotowywana jest od ponad dwóch lat. Głównym powodem wyboru Gdańska do stworzenia restauracji była wyjątkowa  historia miasta, unikalny widok z w całości przeszklonej przestrzeni przeznaczonej pod restaurację, rozpościerający się z 33 piętra budynku Olivia Star. Nie mniej ważnym bodźcem było również bogactwo oferty lokalnych dostawców, od których Paco Perez będzie pozyskiwał produkty do swojej kuchni. Mistrz znany jest z tego, że przygotowując menu do swoich restauracji, serwuje dzieła sztuki kulinarnej, oddziałujące na wszystkie zmysły człowieka. Dania mają nie tylko oczarowywać wykwintnym smakiem, ale również artyzmem podania i zapachem.

Dorobek Paco Pereza stanowi również magnes dla wielu mistrzów sztuki kulinarnej z całej Europy, którzy zostali zaproszeni do współpracy przy projekcie w Gdańsku. Jego zespół, który na co dzień odpowiadać będzie za przygotowanie dań, składać się będzie z utytułowanych międzynarodowych osobowości, którzy mają w swoim dorobku prestiżowe wyróżnienia gwiazdkami Michelin. Dumni jesteśmy, iż wśród kluczowych osób tworzących zespół gastronomiczny znajdą się też gdańszczanie, którzy po wielu międzynarodowych stażach znaleźli wymarzone miejsce pracy w rodzinnym mieście.

33 kondygnacja Olivii Star podzielona zostanie na dwie strefy: najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną, w której serwowane będzie menu, przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi. Obie części oddzieli bodega, w której dostępnych będzie blisko 800 tytułów win, doskonale uzupełniających ofertę gastronomiczną obu restauracji.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 15.04.2019
Aktualizacja: 15.04.2019