Dawid Wysocki o obowiązkach szefa kuchni

Udostępnij artykuł

[TYLKO U NAS] W erze mediów społecznościowych, gdzie obraz jest wart więcej niż tysiąc słów, coraz więcej kucharzy i szefów kuchni przedstawia swoją pracę w idealizowanym świetle. Błyszczące talerze, perfekcyjnie udekorowane dania i uśmiechy na tle stylowych kuchni to wizytówki, które przyciągają uwagę i zyskują setki tysięcy obserwujących. Jednak za tymi zdjęciami i filmami kryje się prawdziwa rzeczywistość, którą zna tylko niewielki odsetek osób z branży – pisze Dawid Wysocki, Banquet Chef w restauracji Concordia Taste.

Dawid Wysocki Lumiere

Podczas gdy media społecznościowe pokazują szefów kuchni jako nieustannie uśmiechniętych, pewnych siebie mistrzów rzemiosła, rzeczywistość często bywa zupełnie inna. Prawdziwe życie w kuchni wiąże się z wieloma wyzwaniami, o których przeciętny obserwator nie ma pojęcia. Godziny pracy w branży gastronomicznej są nieprzewidywalne i długie. Średni dzień pracy szefa kuchni często zaczyna się wcześnie rano, na długo przed otwarciem restauracji, i kończy późno w nocy, kiedy ostatni klient opuści lokal.

Tempo pracy na profesjonalnej kuchni jest niewiarygodnie szybkie. Przez cały serwis, czyli czas, kiedy kuchnia jest otwarta i obsługuje klientów, szef kuchni musi utrzymywać pełną kontrolę nad wszystkimi procesami. Pracownicy zwracają się do niego z pytaniami, informacjami o problemach czy potrzebą instrukcji. To wymaga ogromnej koncentracji i wielozadaniowości. Nieustanna presja sprawia, że wiele osób w branży cierpi na chroniczny stres, co może prowadzić do wypalenia zawodowego.

Kolejnym, często niedocenianym aspektem pracy szefa kuchni jest zarządzanie zespołem. Na profesjonalną kuchnię składają się różnorodne osobowości – od młodych, ambitnych kucharzy po doświadczonych, czasem sceptycznych sous chefów. Szef kuchni musi umieć rozwiązywać konflikty, motywować pracowników i dbać o dobrą atmosferę pracy. Umiejętność zachowania autorytetu, a jednocześnie empatii wobec zespołu jest kluczowa, aby zapewnić sprawne działanie kuchni.

Zanim w restauracji pojawią się pierwsi goście, szef kuchni spędza wiele godzin na planowaniu. Zakup odpowiednich składników to tylko początek. Trzeba zadbać o…Cały tekst publikujemy w najnowszym wydaniu Nowości Gastronomicznych listopad-grudzień 2024. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią.

nowosci gastronomiczne listopad grudzień 2024 max burgers

Autor: Dawid Wysocki

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.