Dominium: 100 mln zł przychodów w 2009 r.

Udostępnij artykuł

W ostatnich latach firma weszła na dwa nowe rynki: rumuński i irlandzki. W przyszłości spółka planuje również ekspansję na rynek rosyjski, ukraiński oraz litewski.

Większość lokali sieci znajduje się w dużych miastach (Warszawa, Kraków, Lublin, Katowice, Wrocław) lub w mniejszych miejscowościach położonych w pobliżu dużych aglomeracji. Restauracje Dominium często zlokalizowane są w centrach handlowych lub przy ulicach przy dużym natężeniu ruchu pieszych. Sieć posiada również kilka lokali w kurortach turystycznych jak Zakopane czy Jastarnia. Najwięcej lokali sieci znajduje się w województwie mazowieckim, małopolskim oraz na Śląsku.

Firma Dominium SA jest właścicielem sieci restauracji Dominium, jednej z największych tego typu spośród lokali gastronomicznych w Polsce. W portfolio sieci znajduje się również Kanton – marka chińskich restauracji. Założycielem spółki powstałej w kwietniu 1993 r. jest Tomasz Plebaniak, obecnie prezes zarządu Dominium SA. W 2001 roku spółkę przekształcono w sieć restauracji typu casual dining. W marcu 2008 r. Dominium podpisało umowę inwestycyjną z BBI Capital NFI na zakup 12,5 proc. akcji spółki.

Jak już pisaliśmy, w bieżącym roku firma Dominium SA zamierza wejść na warszawską giełdę. Jak mówił Piotr Dzierżek, dyrektor generalny Dominium SA, debiut na warszawskiej GPW pozwoli spółce m.in. na pozyskanie znaczących środków na inwestycje oraz da nowe możliwości rozwoju. W przyszłości firma planuje połączenie sił z innymi firmami z branży gastronomicznej.
 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 29.04.2010
Aktualizacja: 29.04.2010