Dyrektor Śląskiej Prohibicji w Katowicach podsumowuje rok

Udostępnij artykuł
Lada chwila kończy się rok 2021 i wchodzimy z kolejnymi planami i marzeniami w nowy. Mimo kilogramów pozytywnego myślenia i pełnych garści entuzjazmu w naszych głowach kiełkują także obawy. Czy dane nam będzie nadal przyjmować zamówienia przy stolikach w restauracji? Może ponownie będzie trzeba wykazać się kreatywnością i sprytem, by dotrzeć do gości pozamykanych w domach? Czy będzie bezpiecznie? Z tymi i innymi zadaniami przyjdzie nam się mierzyć ponownie już od stycznia. Na szczęście dzięki odpowiednim decyzjom, zgranemu zespołowi i naszym umiejętnościom udało nam się przetrwać pandemiczne bolączki. Zrobiliśmy naprawdę bardzo dużo i jesteśmy z siebie dumni, entuzjastycznie nastawieni na czekające na nas wyzwania – mówi Aleksandra Mucha – dyrektor zarządzająca restauracją Śląska Prohibicja na Nikiszowcu w Katowicach.

Co udało się zrealizować z planów na ten rok? Czy jakieś zamierzenia nie doszły do skutku? Czy pracownicy są szczególnie podekscytowani jakimś osiągnięciem? Czym zaskoczy nas restauracja w najbliższych miesiącach?

Śląska Prohibicja niedawno obchodziła czwarte urodziny. Historia restauracji zaczyna się w momencie, gdy jej właściciele wygrywają przetarg na dużą przestrzeń ulokowaną w familoku przy ulicy Krawczyka na Nikiszowcu. Od tej pory, restauracja nie tylko proponuje ofertę dań przygotowanych przez wykwalifikowanych kucharzy, ale również organizację wydarzeń kulturalnych, imprez czy spotkań. W dobie pandemii restauracja realizuje także zamówienia na wynos, a w święta – dostawy i odbiory wigilijnych paczek. Ponadto przez internet można zakupić słodycze, pamiątki czy vouchery na kolację.

Śląska Prohibicja to znane miejsce. Co stanowi receptę na sukces restauracji?

Myślę, że mnóstwo elementów. Z takich najważniejszych, które postawiłabym na podium to z pewnością: świetna kuchnia, kreatywny i pracowity zespół oraz lokalizacja. Oczywiście wszystkie mniejsze działania, które podejmujemy już wewnątrz samej struktury mają ogromny wpływ na jej rozwój. Jesteśmy elastyczni, potrafimy dostrzec potencjał tam, gdzie inni go nie widzą. Nasi goście lubią nowoczesną obsługę, ale również mają sentyment do starych przepisów. Idealnie ważymy te proporcje, aby każdy kto przekroczy próg Prohibicji czuł się komfortowo.

Czy przez ten cały rok coś szczególnie zapadło Wam w pamięci? Może udało się osiągnąć to czego się nie udało przez poprzednie trzy lata.

W tym wypadku też nie jestem w stanie wymienić jednej konkretniej rzeczy. Chociaż chwila, myślę, że jest taki element układanki, który najciężej było znaleźć, a idealnie dopełnił całość. Ten i poprzedni rok były dla nas pewnego rodzaju testem. Testem na naszą wartość, kompetencje i odwagę. Teraz wiem, że go zdaliśmy. Dlaczego? Ponieważ w trudnych czasach udało nam się przetrwać. Myślę, że nasi goście dali nam ogromny kredyt zaufania, a w odsetkach otrzymaliśmy wsparcie, aktywność, dobre słowo. Udało nam się spełnić oczekiwania. Myślę, że to „trzymanie kciuków” było dla nas w tym czasie najważniejsze i nigdy tego nie zapomnimy. Taki prosty gest, a jak ważny. Zacisnęliśmy więzi, staliśmy się sobie bliscy.

Opowiedzcie trochę więcej o Waszych działaniach w 2021.

Gdy restauracje były zamknięte, głównie działaliśmy na wynos. Dowoziliśmy nasze dania, delikatesy i słodkości. Dbaliśmy o to, aby wszystkie nasze produkty były najlepszej jakości. W czasie świąt wielkanocnych zaproponowaliśmy bogaty wachlarz potraw i przysmaków – również z dowozem. Gdy w maju ogłoszono, że możemy przyjmować gości w ogrodzie, a później już w środku lokalu, w tempie błyskawicznym zaaranżowaliśmy ogródek, wprowadziliśmy wiele nowości do karty i wróciliśmy do spotkań przy muzyce na żywo. W tym czasie dopinaliśmy projekt naszej autorskiej książki kucharskiej. Z tego co wiemy żadna z lokalnych restauracji nie podjęła się realizacji takiego przedsięwzięcia przed nami. Nam się to udało!

Co jeszcze? Ruszyliśmy ze szkoleniami, aby dzielić się z naszymi gośćmi wiedzą i doświadczeniem. Braliśmy udział w Industradzie i Odpuście u Babci Anny. Uruchomiliśmy promocje na Black Weekend, rozpoczęliśmy współpracę z takimi podmiotami jak kino Helios S.A. Otrzymaliśmy także wyróżnienie w konkursie Food Business Awards. W okresie jesienno – zimowym ruszyliśmy z paczkami na okres bożonarodzeniowy i włączyliśmy się do Jarmarku na Nikiszowcu. Niedawno przyznaliśmy się również, że współtworzymy nowo powstającą winnicę La Siroque w Mikołowie. Dzięki temu nasza oferta stanie się jeszcze bardziej konkurencyjna. Końcówka roku to czas podsumowań – a więc podsumujmy! Mimo pandemii i ograniczeń, do tego momentu udało nam się sprzedać blisko 12 700 rolad – co za tym idzie – „ukulaliśmy” około 130 tys. klusek śląskich. Do naszych dań wykorzystaliśmy blisko 5 kilogramów trufli, a od czerwca tego roku do teraz przyjęliśmy blisko 60 tysięcy gości.

Jakie macie plany na nadchodzący rok – jakieś zmiany, duże projekty? Czy zaskoczycie czymś swoich Gości?

Wszystko wyklaruje się w najbliższych miesiącach. Jeśli będziemy mogli zapraszać do stolików, to z pewnością pojawią się nowe dania, słodkości i pyszne niespodzianki. Dzięki winnicy będziemy mogli organizować plenerowe spotkania z sommelierami oraz wszelkie wydarzenia rodzinne czy ogólnotowarzyskie. Po przerwie spowodowanej pandemią planujemy rozpocząć prace związane z projektem Nowe serce miasta. Dla tych, którzy nie wiedzą o co chodzi – w 2020 w ramach crowdfundingu ruszyliśmy ze zbiórką funduszy na rozbudowę restauracji. Zebraliśmy sporą kwotę, która pozwoli rozpocząć prace remontowe starej przepompowni na Nikiszowcu, która zmieni się w salę bankietową Śląskiej Prohibicji. Ponadto, wiele naszych działań jest dostosowanych do pór roku, wydarzeń lokalnych, spontanicznych decyzji. Mamy w zanadrzu jeszcze kilka asów w rękawie i głowę pełną pomysłów. Wkrótce dowiecie się czegoś więcej. Powiem krótko – jesteśmy gotowi na 2022.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021

>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 30.12.2021
Aktualizacja: 30.12.2021