Honorata Jarocka, Mintel: Rośnie znaczenie trendu roślinnego

Udostępnij artykuł
[SPECJALNIE DLA NAS] Pandemiczny krajobraz sprowokował zmiany na globalnym rynku gastronomicznym, z naciskiem na poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań ukierunkowanych na utrzymanie lojalności i zainteresowania konsumentów poprzez łączenie elementów wygody, komfortu i zaskoczenia – pisze w komentarzu do publikacji “Rynek Gastronomiczny w Polsce – Raport 2021” Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst Mintel.

Jedną z dróg są możliwości współpracy z markami żywności i napojów oraz sieciami handlowymi. Mogą one przyjąć wymiar co-brandingu, a także dotyczyć wejścia z ofertą dedykowanych dań lub półproduktów na półki sklepowe.

Kolaboracje z rozpoznawalnymi i lubianymi markami spożywczymi przy tworzeniu nowych pozycji w menu mogą wzmocnić postrzeganą wartość i uczucie ‘swojskości’ – atrybuty, które są wysoce pożądane przez konsumentów w epoce COVID-19. Dane Mintel wskazują, że w Polsce aż 59 proc. konsumentów uznaje oferty specjalne/promocje za wiodący czynnik wyboru, gdy jedzą na mieście lub zamawiają dania na wynos. Natomiast 49 proc. stawia na znane i lubiane pozycje w menu.

Co-branding

Może przyjąć formę zarówno innowacji w menu, jak i nowych wdrożeń produktowych w kategorii żywności i napojów. Za przykład może posłużyć kolaboracja pomiędzy marką Oreo i siecią fast food SONIC w Stanach Zjednoczonych, w efekcie której w marcu tego roku wprowadzono mrożone desery z dodatkiem ciastek Oreo. Inspiracją może być również nowa linia chipsów Lay’s – Iconic Restaurant Flavours, która jest dostępna w wybranych krajach (np. Belgia, Holandia) i obejmuje znane smaki wybranych pozycji z menu sieci Pizza Hut, Subway i KFC. Tego typu rozwiązania mają także szansę zdobyć serca polskich konsumentów. Według danych Mintel, niemal jedna trzecia (30 proc.) respondentów w Polsce opisuje siebie jako bardzo odważnych i otwartych na to, co nowe, myśląc o skłonności do próbowania nowych smaków. Odsetek odpowiedzi twierdzących rośnie do 43 proc. w gronie osób w wieku 25-34.

Ponadto, wraz z rosnącym znaczeniem trendu roślinnego, coraz mocniej widoczne są kolaboracje między gastronomią a markami zamienników dla produktów mięsnych/rybnych czy nabiałowych, na przykład pozycje menu z wykorzystaniem marek takich jak Beyond Meat czy Oatly. W Polsce, 34 proc. respondentów deklaruje, że ogranicza spożycie mięsa od czasu do czasu, 16 proc. przez większość czasu, zaś 5 proc. przez cały czas.

Kreatywni gracze gastronomiczni dodatkowo inwestują w zacieśnianie więzi z konsumentem poprzez wejście z ofertą własnych dań/półproduktów do sieci handlowych, zarówno w modelu oferty limitowanej, jak i oferty stałej. Brytyjska sieć Pret a Manger, na przykład, wypuściła na rynek detaliczny własną linię płatków śniadaniowych (dostępna w sklepach Tesco) oraz mrożone rogale francuskie (dostępne w sklepach Tesco, Sainsbury’s i Morrisons). Podobnie na polskim rynku, na mocy…

Cały komentarz publikujemy w
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 06.10.2021
Aktualizacja: 06.10.2021