Jak prawidłowo przechowywać wino?

Udostępnij artykuł
Wielu z nas posiada butelki wina, które czekają na wielkie okazje, sam mam takich krocie. Lubię poczekać z otwarciem na niektóre etykiety. Kiedy w końcu uda się otworzyć jedną z nich, nie traktuję tego tylko w kategoriach trunku. Oczywiście notka degustacyjna to formalny obowiązek każdego pasjonata wina.

Warto pamiętać, że stare wino to nie tylko napój, to picie faktu kulturalnego. Lubię patrzeć na rocznik widoczny na butelce i pomyśleć, gdzie na linii życia wtedy byłem, co mnie spotkało, zraniło, wzmocniło, kogo spotkałem i co od tamtej pory zdołałem zrobić. Sami spróbujcie takiego podsumowania, a zobaczycie, jak szybko i w jak dobrym towarzystwie wspomnień rozprawicie się z taką butelką.

Natomiast, aby mieć większą frajdę z takich chwil w postaci dobrze zachowanego trunku, trzeba mu stworzyć odpowiednie warunki oraz wybrać potencjalnych pretendentów do walki z czasem. Wszystko, na czym nam zależy potrzebuje naszej atencji, wino również.

Tylko kilka procent z win ma potencjał starzenia, a jeśli myślimy o winach, które za dekadę, bądź dwie mają dać nam przyjemność z picia to należy zgłębić temat i poszukać lepszych roczników wśród wybitnych producentów. Bezpieczny wybór to wina słodkie i wzmacniane – rocznikowe Porto lub Madeira (Portugalia), Sauternes Grand Cru, Roussillion i jego nieśmiertelny Banyuls (Francja), Tokaj Aszu 5-6 Puttyonos lub Eszencia (Węgry). Jeżeli chodzi o wina białe – nie ma nic lepszego niż niemiecki Riesling z dobrej parceli. Z pomocą przyjdzie nam również Francja, Burgundia i Montrachet lub Bordeaux i Pessac Léognan. Czerwone – oczywiście Włochy, Toskania – Brunello i Supertuscan, Piemont i Barolo, Veneto i Amarone. Hiszpania – Rioja Grand Reserva lub Reserva i Priorat. We francuskiej selekcji nie może zabraknąć Bordeaux na prawym brzegu szukamy Pomerol i Saint Émillon, a po lewej stronie rzeki Gironde – Médoc i Graves. Cabernet Sauvignon z Nappa Valley w USA, Shiraz w Barossa Valley w Australii nie odstają ani na krok od europejskich rekordzistów.

Jeśli chcemy przetrzymać jakąś butelkę przez dekadę powinniśmy stworzyć jej odpowiednie warunki:

  • Temperatura przechowywania wpływa na procesy dojrzewania wina w podobnym stopniu, co czas. Im będzie większa tym szybciej dojrzeje, dlatego warto przechowywać je w niskich temperaturach (optymalnie w przedziale 12 ̊C dla białych, słodkich i musujących oraz 14  ̊C dla win czerwonych).
    Jednak najważniejsze jest, aby temperatura była w miarę stała. Znacznie lepsza jest pozycja horyzontalna, która zapewnia kontakt cieczy z korkiem, dzięki temu nie będzie on wysychał.
  • Wilgotność to również duże wyzwanie. 65-80 proc. wilgotności to idealne warunki. Aby je osiągnąć należy zaopatrzyć się w higrometr, który bada nasycenie wody w powietrzu. Jednym ze sposobów na zwiększenie wilgotność jest umieszczenie naczynia z wodą w pomieszczeniu, gdzie trzymamy wino.
  • Promieniowanie UV jest szkodliwe, dlatego należy unikać światła dziennego i lamp typu halogen, które emitują go dużo. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie technologii LED do oświetlenia pomieszczenia.
  • Następną rzeczą, której wino nie toleruje to drgania i przenoszenie, dlatego starajmy się unikać tych dwóch działań. Większość lodówek na wino tłumi drgania agregatu chłodniczego.

Autorem tekstu jest Jan Winiarski,
sommelier

Cały tekst publikujemy w:
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO RESTAURATORÓW
> link do aktualnego numeru <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

 

Opublikowano: 06.08.2018
Aktualizacja: 06.08.2018