Księżycowa Bar – nowe miejsce właścicieli Ramen People

Udostępnij artykuł

Księżycowa Bar to nowy koncept gastronomiczny Dominiki Grabowskiej i Rafała Brzostka – krakowskich restauratorów, którzy prowadzą już dwa popularne lokale pod szyldem Ramen People, a także azjatycki Wschód Bar.

Księżycowa Bar to mały ukryty lokal mieszczący się w pasażu na krakowskim Kazimierzu. To pierwsze „nieazjatyckie” miejsce właścicieli Ramen People. W menu znajdziemy prostą kuchnię produktu, do której inspiracją były podróże kulinarne, jakie kilka razy w roku odbywają Dominika i Rafał.

– To zebrane z podróży pomysły na dania, które jemy na co dzień, które lubimy. Trochę kuchni włoskiej, trochę francuskiej i hiszpańskiej. Proste, domowe potrawy, zbudowane na dobrym składniku, na sezonowości i lokalnych dostawcach. – mówi właścicielka Księżycowej, Dominika Grabowska.

W aktualnym menu znajdziemy m.in. matjasa w zalewie z sezonowego octu owocowego i oliwy, ze świeżym fenkułem, francuską musztardą i czerwoną cebulą czy chłodnik salmorejo z pomidorami, oliwą, selerem naciowym, grzankami z chleba i świeżym majerankiem.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Oprócz tego, koncept Księżycowej zbudowany jest na winie w wielu odsłonach – od klasycznych propozycji win domu, przez naturalne, po lane z kija „bąbelki”, a także etykiety premium. Dodatkową atrakcję stanowi karta koktajli oparta o wino – w niej między innymi mimosa, espresso martini czy kir royal.  

Miejsce stawia na demokratyczny charakter i dostępność dla każdego gościa – zarówno na luźne spotkania jak i wyjątkowe celebracje.

Księżycowa Bar otwarta jest od czwartku do niedzieli, a mieści się przy ul. Miodowej 4 w Krakowie.

Źródło: Księżycowa Bar

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Opublikowano: 18.09.2023
Aktualizacja: 18.09.2023