Kuchnia wenecka w centrum Warszawy. Va Bene Cicchetti otwarte

Udostępnij artykuł

Włoskie Cicchetti, bo tak właśnie brzmi nazwa baru, to przekąski podawane w Wenecji do wina czy aperitivo. Koncepcja, przypominająca nieco hiszpańskie tapasy, jest we Włoszech stosunkowo mało popularna, dlatego tym bardziej przykuła uwagę właścicieli. Agata Szaran i Emanuele Guidi postawili na Va Bene Cicchetti serwujące kuchnię wenecką. Lokal znajduje się przy ul. Ludwika Waryńskiego 9c.

Cicchetti

Pierwszy raz wspólnie wybraliśmy się do Wenecji, aby odwiedzić tatę Emanuele – Alfredo, który świętował tam swoje urodziny – opowiada Agata. – Rozkoszując się lokalnymi przekąskami i winem, a także typowym dla regionu spritzem select – włoskim aperitivo z oliwką w środku – zakochaliśmy się w kuchni pełnej owoców morza, ryb i małych przekąsek, tak rzadko spotykanych we Włoszech.

Cicchetti zachwyciło Agatę i Emanuele tak bardzo, że jeszcze tego samego wieczoru, w wynajmowanym wówczas weneckim apartamencie, zaczęli tworzyć własne interpretacje przekąsek – włoskich Cicchetti. Koncepcja tak bardzo podbiła ich serca (i podniebienia!), że do Wenecji, w poszukiwaniu inspiracji, wracali jeszcze kilka razy, w kulinarną podróż zabierając również tatę Emanuele oraz przyjaciół. Wybraliśmy się tam w każdej porze roku aby jeszcze bardziej doświadczyć lokalności miejsca oraz sezonowości kuchni – dodaje Emanuele.

Idea przeniesienia cicchetti na warszawski grunt powoli dojrzewała. Giacomo Carreca pochodzący z Sycylii (Palermo), a jednocześnie kucharz fine dining, stworzył menu w którym bazą są tradycyjne weneckie smaki z twistem jego własnych doświadczeń kulinarnych. Giacomo Carreca zdobywał swoje doświadczenie w gwiazdkowych restauracjach w Europie, a inspiruje się wielokulturową kuchnią, taką jak azjatycka, hiszpańska czy brytyjska.

Okazało się, że wieloletni przyjaciel Va Bene Miro jak również właściciel La Barbatelle, pochodzi właśnie z tego regionu we Włoszech. Dużo czasu spędziliśmy więc na rozmowach o kuchni i winie również z widokiem na wenecką Lagunę, co zaowocowało sprowadzeniem przez niego, specjalnie dla nas, Select Aperitif tłumaczy Agata. – To typowe weneckie aperitivo, którego historia sięga 1920 roku. Co ciekawe, w Polsce jest właściwie nie do zdobycia. Poza tym  większość  karty win bazuje na winiarniach z regionu Veneto.

Włoska atmosfera w klimatycznych wnętrzach

Za wystrój odpowiada studio NOKE Architects, którego twórcy – przy projektowaniu baru – inspirowali się specyficzną architekturą i wystrojem weneckich lokali. Nie mogło zabraknąć również kolorowej mozaiki, nawiązującej do Wenecji. Do tworzenia wystroju NOKE Architects zaprosili graficzkę – Olę Niepsuj, której prace są warszawiakom doskonale znane. Artystka jest również odpowiedzialna za identyfikację wizualną lokalu.

Zależało nam na stworzeniu miejsca, do którego ludzie lgną ze względu na przyjazną, rodzinną atmosferę. W Cicchetti, poza nami, często  można spotkać tatę Emanuele Alfredo, który tworzy niesamowitą rodzinną atmosferę, wita gości szerokim uśmiechem i zawsze służy pomocną dłonią aby znaleźć miejsce dla siebie. Bistro tworzymy z rodziną i przyjaciółmi i chcemy, by każdy z odwiedzających nas gości mogła poczuć ten klimat i stać się jego częściąmówi Agata Szaran.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 29.08.2022
Aktualizacja: 30.08.2022