Marcin Sasin, Sheraton Grand Warsaw: Liczy się jakość produktów

[SPECJALNIE DLA NAS – RAPORT 2021] Mamy to szczęście, że od lat współpracujemy tylko ze sprawdzonymi dostawcami, którzy są poddawani ocenie każdego dnia. Proces weryfikacji dostawców jest dość długi, a dzienne check listy są drobiazgowo sprawdzane w punkcie dostawy w naszym hotelu – mówi Marcin Sasin, szef kuchni restauracji Sheraton Grand Warsaw w komentarzu przygotowanym na potrzeby naszej publikacji Rynek Dostawców HoReCa w Polsce – RAPORT 2021.

Chciałbym tylko wspomnieć, że dobry dostawca to nie tylko dostawca towaru wysokiej jakości, ale także sprawny samochód, odpowiedni ubiór pracownika, który dostarcza towar. Poza tym temperatura dostarczanych produktów, jak i odpowiednie oznakowanie produktów.

Biorąc pod uwagę obecną sytuację, muszę przyznać, że możemy liczyć na elastyczność partnerów. W pandemii, w czasie praktycznie zamkniętych restauracji myślę, że głównie liczy się jakość produktów dostarczanych do hotelu. Przy tak małej liczbie gości potrzebujemy najwyższej jakości produktów, z których przygotujemy wspaniałe dania i które „wyślemy” do pokoju gościa.

Bardzo ważne jest też minimum logistyczne. To kwota minimum, za którą musimy zamówić towar, aby się to opłacało dostawcy. Niektóre firmy mają ją na poziomie 600 zł. I jak tu teraz zamawiać towar za taką kwotę, kiedy nie ma gości w hotelu? W Sheraton Grand Warsaw mamy – myślę – około 10 stałych dostawców: innych od warzyw, innych od mięsa, innych od produktów suchych, innych od jaj itd.
Z uwagi na lockdown musieliśmy zrezygnować z niektórych dostawców. Wiąże się to głównie z ograniczeniami imprez bankietowych, bufetów śniadaniowych i zamkniętych restauracji. Niektóre produkty były wytwarzane specjalnie z myślą o naszych restauracjach. To na tych produktach bardzo nam zależało – by utrzymać je również w przypadku oferty na wynos.

Myślę, że w najbliższym czasie przetrwają tylko ci dostawcy, którzy oferują dobrą jakość, oryginalne produkty i niewygórowaną cenę. Wspomniana elastyczność będzie bardzo ważna w najbliższym czasie. Produkty lokalne mogą być coraz bardziej popularne, co ma związek z ograniczeniami w kwestii przepływu/transportu towarów.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.