Marta Jakubowska o profesjonalizacji branży gastronomicznej

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS – RAPORT 2024] W najbliższych latach będziemy obserwować silną profesjonalizację branży gastronomicznej. Po 15 latach mocnego rozkwitu różnych konceptów restauracyjnych, zdobywaniu doświadczeń, próbowania różnych rozwiązań i kształtowania się rynku, polska scena gastronomiczna dojrzała i nabrała świadomości. – mówi w naszym Raporcie Gastronomicznym Marta Jakubowska, CEO Ferment Group.

Wraz z rozwojem restauratorów, inwestorów, szefów kuchni równolegle rozwijał i kształtował się konsument. W restauracjach mamy obecnie klienta świadomego, wiedzącego co lubi, a czego nie, potrafiącego docenić dobry serwis i wysokiej jakości jedzenie. Ten rozwój będzie postępował poprzez profesjonalizowanie się zarówno właścicieli, jak i osób odpowiedzialnych za prowadzenie restauracji. Aby przy tak mocnej konkurencji utrzymać przy sobie klienta, a także skutecznie pozyskiwać nowego nie wystarczy już tylko dobry pomysł.

Restauracja będzie musiała działać jak dobrze naoliwiona maszyna, w każdym aspekcie – finansowym, operacyjnym, strategicznym, innowacyjnym, komunikacyjnym, aż po szkolenia i rozwój personelu. Bez właściwego zrozumienia własnego biznesu i ciągłego podnoszenia jakości konkurencja może okazać się zbyt silna, tym bardziej, że w Polsce zaczynają pojawiać się… Cały tekst publikujemy w Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2024. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią…

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.