W Warszawie otworzyła się restauracja Foksal 11. Miejsce wyróżnia się artystycznym charakterem – w lokalu znajduje się scena, na której będą wystawiane spektakle specjalnie stworzone na potrzeby restauracji. To pierwsze takie miejsce w Polsce.
Właścicielami restauracji Foksal 11 jest grupa przyjaciół współpracująca ze sobą od kilkunastu lat. Pierwszy ich wspólny projekt to Teatr Capitol. Teraz postanowili stworzyć miejsce, w którym łączą zamiłowanie do kuchni jednej ze wspólniczek Małgorzaty Krawczykowskiej, jak i sztukę, która jest bardzo ważną składową tego miejsca. Tym tematem zajmuje Anna Gronostaj wraz ze swoją córką Basią Cieszkowską. W centralnym miejscu lokalu znajduje się scena, na której od września będą wystawiane spektakle specjalnie stworzone dla restauracji. Goście będą mogli przyjść na kolację, cieszyć się doskonałym jedzeniem, a później czerpać przyjemność z wydarzeń kulturalnych na najwyższym poziomie. To pierwsze takie miejsce w Polsce.
Autorskie menu i koktajle
Szef kuchni to Dariusz Sadowski, który przez wiele lat pracował w Irlandii. Po powrocie, wraz z właścicielką stworzyli autorskie menu dla restauracji. Dania są podróżą po odległych i bliskich zakątkach świata. Flagowe potrawy to kurczak Valdostana rodem z włoskiej trattorii, tatar wołowy czy niespotykane pozycje z karty kryjące się pod kategorią „podziel się”. Są to talerze dla dwojga w trzech odsłonach: wegetariański, z owocami morza lub talerz z wyborem mięs. Szef kuchni przykłada ogromną wagę do jakości produktów, z których przyrządza dania. Nie można też nie wspomnieć o autorskich koktajlach, które są stworzone specjalnie dla restauracji i posiadają artystyczne, bardzo w klimacie miejsca nazwy takie jak: Burlesque, Rosemary baby czy Doctor Parnassus.
Teatralne wnętrze
Restauracja ma 160 miejsc dla gości. Znajduje się w niej główna sala, dwie antresole i sala VIP. Wnętrze jest bardzo teatralne, bogate w zdobienia, pełne przepychu. Dominuje w nim róż i zieleń oraz motywy zwierzęce. Nad głowami gości wiszą spektakularne żyrandole z piór. Projekt wnętrza wykonała scenografka z teatru Capitol, Joanna Pielat.
Liczymy, że gośćmi naszej restauracji będą osoby ceniące sobie dobrą kuchnię, doceniające dbałość o produkt, miłą atmosferę oraz rozsądne ceny. Okres wakacyjny planujemy zapełnić muzyką na żywo, organizować mini koncerty umilające wieczorne kolacje, a od września ruszamy pełną parą z naszymi spektaklami i oficjalnym otwarciem. – zachęcają właścicielki restauracji Foksal 11.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Źródło: Foksal 11
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.