Nowa restauracja w Hotelu Dębowym w Bielawie

To pierwszy lokal, który nawiązuje do tradycji tkackich Dolnego Śląska – zarówno koncepcją wizualną, jak i wystrojem oraz rzemieślniczym podejściem. Jednym z podstawowych elementów filozofii Tkalni jest czerpanie z bogatej tradycji kulinarnej Gór Sowich.
Szacunek do tradycji

Bielawa przez blisko 200 lat pozostawała ważnym centrum przemysłu włókienniczego. To tu rozgrywa się akcja dramatu “Tkacze” noblisty Gerharta Hauptmanna, tu rezydowała rodzina Dierigów, słynnych przemysłowców, dawnych właścicieli willi, w której mieści się dzisiaj Hotel Dębowy. Rezydencja Dębowa, gdzie obecnie znajduje się Tkalnia, była zaś willą fabrykancką Heinza Rosenberga, który odegrał kluczową rolę w procesie unowocześniania włókiennictwa na Dolnym Śląsku.

Tkalnia powstała z szacunku do miejsca i jego historii – stąd fototapeta, przedstawiająca historyczną Bielawę oraz wykorzystanie symboli tkackich w naszym menu i logo restauracji. Włókiennictwo to dla nas także rzemieślnicze podejście i dążenie do perfekcji– powiedziała Monika Kwiędacz, właścicielka Hotelu Dębowego Biowellness & SPA.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Marchewnik i spółka

Dbałość o detale jest widoczna nie tylko w samym wystroju, ale i w opracowanym menu. W karcie znajdziemy dania z wykorzystaniem ziół, owoców i warzyw, uprawianych we własnym, przyhotelowym ogródku. Nie zabraknie potraw w pełni wegańskich, bezglutenowych, zawierających produkty lokalne czy przygotowanych na bazie naturalnego miodu, będącego symbolem regionu.

W Tkalni wszystko przygotowywane jest od podstaw. – Współpracujemy z wieloma lokalnymi dostawcami – jajka kupujemy od zaprzyjaźnionego dostawcy ze Świebodzic, wina – z bielawskiej winnicy, a piwa, które mamy w karcie, pochodzą od regionalnego browarnika. Mamy też w menu lokalne mięsa i ryby, takie jak pstrąg kłodzki, którego tradycja sięga jeszcze przedwojennego Hrabstwa Kłodzkiego. Stawiamy na szczerość i naturalne smaki – podsumowuje Monika Kwiędacz.

W kolejnych odsłonach menu Tkalni znajdą się składniki, które niegdyś stanowiły o sile kuchni Gór Sowich, takich jak marchewnik, zioło, które ze wszystkich regionów Polski upodobało sobie właśnie tę część Sudetów. Wszyscy goście, którzy odwiedzą Tkalnię w najbliższy weekend, zostaną poczęstowani grzanym winem.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.