Paweł Suchenek o tworzeniu karty menu

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] Wolę stworzyć mniejszą porcję, ale lepszą jakościowo, opartą na dobrych składnikach. Dlatego też, idąc za ciosem, nasze karty menu nie są długie. Liczy się dla nas jakość, a nie ilość. Jednocześnie nie brakuje przy tym wyobraźni  i finezji – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni Crowne Plaza Warsaw – The HUB.

Oryginalność nie oznacza niedostępności

Restauracja Nova Wola, znajdująca się na pierwszym piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw – The HUB, z pewnością jest jednym z tych miejsc, które należą do kategorii must-see. Rzadko spotyka się tak trafne i precyzyjne połączenie tradycji i nowoczesności. Ten kolaż zachwyca prostotą polskiej, tradycyjnej kuchni, gdzie tym samym nie brakuje eleganckich akcentów i istotnych detali. Co ważne, oryginalność tego miejsca nie oznacza niedostępności. Restauracja jest dla każdego. Idealna na zdrowe lunche dla rodzin z dziećmi po niedzielnym spacerze, jak i spotkanie biznesowe. Nova Wola to miejsce uniwersalne, z odrobiną szyku i wysublimowanej elegancji. Restauracja sprawdzi się na kolacje z przyjaciółmi, a w porannych godzinach zaprasza na różnorodne śniadania. Dwa akcenty – zdrowa żywność i wybór jest tutaj zauważalna od razu. Lokalizacja Novej Woli nie jest przypadkowa, znajduje się dosłownie przy metrze stacji Rondo Daszyńskiego; dobry dojazd, naturalnie, ma ogromne znaczenie dla gości.

Podstawa dobrego smaku

Głównym punktem wyjścia dla prowadzenia restauracji Nova Wola jest dostęp do świeżych, lokalnych produktów. W dzisiejszych czasach, jakość żywności jest niesłychanie ważna, o czym nikogo nie trzeba już zbytnio przekonywać. Ekologiczne mięsa z małych hodowli, dobre wędliny, świeże warzywa i owoce, dobry nabiał od zaufanych kontrahentów to podstawa dobrego smaku i jakości naszych usług. Wolę stworzyć mniejszą porcję, ale lepszą jakościowo, opartą na dobrych składnikach.

Dlatego też, idąc za ciosem, nasze karty menu nie są długie. Liczy się dla nas jakość, a nie ilość. Jednocześnie nie brakuje przy tym wyobraźni  i finezji.  Poza tym, pieczołowicie przygotowujemy menu sezonowe, by nie tylko urozmaicić ofertę, ale wykorzystać świeżość produktów.

Co musi się znaleźć w karcie?

Po każdym sezonie, analizujemy sprzedaż i oczekiwania gości. Staramy się komponować następną kartę z jeszcze większą uwagą. Można u nas zawsze skosztować żurku z białą kiełbasą, jajkiem i pieczywem, ale w ofercie sezonowej znajdzie się krem z białym szparagów z oliwą truflową oraz grillowany ser oscypek z zielonymi szparagami i wiosenną sałatką z pomidorów. Warto zwrócić uwagę na menu dla dzieci – frytki z batatów, spaghetti orkiszowe, mini burgery, organiczny ketchup oraz lody.

Alternatywne menu

Kolejnym atutem Novej Woli jest przywiązywanie wagi do preferencji i potrzeb tych, którzy rozkoszują się w daniach wegetariańskich. Alternatywne menu jest tutaj bardzo różnorodne, od bezglutenowego pieczywa po ekologiczne jogurty. Jednym z największych atrakcji restauracji są wspomniane śniadania. Nasi goście zauważają niebywałą różnorodność w porannej ofercie i często słyszymy na ten temat pochlebne komentarze. Owsianka na mleku kokosowym, gofry, naleśniki, pełnoziarniste pieczywo, francuskie słodkie wypieki, świeże smoothie owocowe, szakszuka i inne ciepłe dania. Propozycja na rozpoczęcie nowego dnia jest naprawdę szeroka.

Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Wygląd samych dań też gra istotną rolę. Prezentacja jest ważna. Przed nami premiera nowego, letniego menu. Na początku lipca, szykujemy dla gości sporo kulinarnych niespodzianek. Mam więc nadzieję, że już wkrótce spotkamy się w Novej Woli!

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj – czerwiec 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 26.07.2022
Aktualizacja: 26.07.2022