Piotr Lasecki z Courtyard by Marriott Warsaw Airport o trendach w gastronomii

Udostępnij artykuł

[TYLKO U NAS] Podczas wieloletniej pracy zawodowej zauważyłem, że hotel i jego kuchnia to dobre miejsce do obserwacji zmieniających się trendów kulinarnych. Położenie Courtyard by Marriott Warsaw Airport tuż przy lotnisku powoduje, że hotel odwiedzają goście podróżujący z różnych zakątków świata i mający różne oczekiwania żywieniowe – podkreśla w specjalnym komentarzu do Świata Hoteli Piotr Lasecki, szef kuchni Hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport.

Szczególnie zauważalne jest to podczas śniadań, z których korzysta wielu gości mieszkających w hotelu w trakcie swojego pobytu w Warszawie.

Największą grupą gości są tak zwani tradycjonaliści, dla których w śniadaniowym bufecie nie może zabraknąć jajek pod różnymi postaciami, dobrej jakości wędlin, serów, kiełbasek, pieczywa i masła oraz oczywiście kawy lub herbaty.

Zauważamy jednak, że coraz więcej osób zmienia swoje podejście do tego, co je i szuka bardziej zróżnicowanych produktów. Nikogo z nas nie dziwią już oczekiwania gości dotyczące dostępności produktów związanych z różnymi dietami, alergiami, nietolerancjami czy po prostu ich upodobaniami. Pomimo, że są one pewnym wyzwaniem, stają się dla nas niepowtarzalną okazją do zapewnienia obsługi na najwyższym poziomie oraz indywidualnego podejścia do naszych gości.

świat Hoteli marzec-kwiecień 2024

Wiele trendów, które do niedawna uważane były za nowe, wdrożyliśmy już do codziennej kulinarnej oferty naszego hotelu. Na naszych bufetach śniadaniowych znaleźć można całą sekcję produktów dla wegan i wegetarian. Królują warzywa w różnych postaciach: surowe, np. pomidory, ogórki, papryka, rukola czy roszponka, ale również w postaci pasztetów warzywnych i sałatek. W ostatnich miesiącach królem naszej kuchni stał się burak, którego zdecydowanie możemy zaliczyć do grupy tzw. super food, dostarczających dużej dawki witamin i zdrowych składników odżywczych. Codziennie wyciskamy, ścieramy, gotujemy, kroimy oraz pieczemy kilka kilogramów buraków, aby powstały zdrowe i smaczne potrawy.

W asortymencie na stałe zagościły już napoje roślinne: sojowe, migdałowe i owsiane oraz ich przetwory typu jogurty vege lub tofu. Dodając do takiego napoju nasiona chia, tapiokę lub płatki owsiane oraz łącząc je z owocami, wzbogacamy swoją ofertę śniadaniową i deserową o zdrowe, pełne witamin i energii koktajle, puddingi oraz desery.

Odzwierciedlenie tych samych trendów znajdą Państwo również w naszym a’la carte menu, którego sekcja „green” obejmuje wybór potraw dedykowanych dla wegan i wegetarian. Jest ona chętnie eksplorowana również przez…Cały komentarz publikujemy w Świat Hoteli marzec-kwiecień 2024. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treści

świat Hoteli marzec-kwiecień 2024

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 09.05.2024
Aktualizacja: 09.05.2024